Разликите между мъжете и жените са фундаментални. Полови особености има в поведенческите реакции, във физиологията и даже в невронната дейност.

1. Мозък

Датският учен Берт Пакенберг е установил, че в мъжкия мозък има с 4 млн. повече клетки, но според тестовете жените показват с 3 % по-добри резултати от мъжете. Оказва се, че ефектът се дължи на тъй нареченото мазолесто тяло, което действа като своеобразен "кабел" между лявото и дясното полукълбо. При жените то е по-дебело, отколкото при мъжете, и има с 30 % повече връзки. Мъжкият мозък е специализиран и разделен на определени дялове. Заради по-слабата връзка между полукълбата мъжът може да изпълнява качествено само една задача, като се концентрира изцяло върху нея. Напомняме, че по природа мъжете са воини и ловци. Трябва да преследват дивеч или да се бият. Жената вкъщи може да върши много неща едновременно - например да готви, да гледа децата, да се грижи за възрастните роднини и да плете.

Заради допълнителните връзки в мозъка дамите наистина могат да шофират и да водят разговор, докато повечето мъже при шофиране намалят музиката и молят пътниците да говорят по-тихо. В такъв момент е по-добре да не възразявате на шофьора. Докато чете, мъжът не чува почти нищо. Ако го заговорите, докато се бръсне, много е вероятно да се пореже. Мъжете и жените дори спят по различен начин - при мъжете електрическата активност в мозъка насън спада със 70 % (той е ловец и се прибира вкъщи, за да си почине добре), докато при жените мозъчната активност намалява само с 10 %, защото те постоянно бдят над дома и децата.

2. Реч

Мъжете имат в лявото полукълбо център, отговарящ за речта. Ако получат травма на лявото полукълбо, губят способността си да говорят и да "виждат" чертежите триизмерно. При жените речта се управлява от два центъра - по-големия в лявото полукълбо и по-малкия в дясното. За да онемее, една жена трябва да получи сериозна травма и на двете мозъчни полукълба. Увреденото ляво полукълбо няма да попречи на една средностатистична жена да разчита чертежи. Жените обаче като цяло виждат чертежите иначе - плоски.

Речта на мъжете се отличава с изобилие от термини и богат речников запас, докато жените наблягат на интонациите и емоцията. Изясняването на отношенията чрез разговор е чисто женско умение - затова от дамите стават чудесни адвокати, преподаватели и възпитатели. Жената без усилие произнася до 8000 думи на ден, използва до 3000 звука и до 10000 невербални сигнали. Мъжът изговаря на ден до 4000 думи, издава до 2000 звука и прави до 3000 жеста. Жената говори със събеседника. Мъжът най-често говори със самия себе си и докато го прави, мълчи.

3. Ориентация


Слабото място на повечето жени е ориентацията в пространството. Учени от Азия са провели тестове с лабиринти и са установили, че при мъжете успешните решения са 92 %, а при жените - едва 8 %! 82 % от мъжете могат да паркират успоредно и близо до тротоара, 71 % от първия опит. При жените резултатът е плачевен. Само 22 % от шофьорките могат да изпълнят маневрата, само една трета от тях от първия опит.

Жените имат сериозни проблеми и с картите. През 1998 г. англичаните пуснали просто за експеримента карта на Великобритания с два листа. На единия картата била стандартна, а на другия обърната. Картата била закупена от 15000 жени, на които им харесало да не обръщат картата наум, когато се движат на юг. Впрочем има жени, при които липсва една от Х-хромозомите. Те изобщо не са способни да шофират, защото имат проблеми с пространствената ориентация.

4. Зрение

В ретината на човешкото око има почти 7 милиона "колбички" - клетки-рецептори, които разпознават цвета. За тях отговаря Х-хромозомата. При жените Х-хромозомите са две и палитрата на различаваните цветове е по-богата. При разговор дамите често споменават оттенъци - "морско-синьо", "пясъчна охра", "приглушено розово". Мъжете говорят за цветовете по-общо - червено, бяло, синьо. Впрочем това не обяснява защо сред жените има толкова малко гениални художници.

Жените имат по-развито периферно зрение. При някои обхватът достига 180 градуса, именно затова шофьорките по-рядко допускат странични сблъсъци. Жената може, без да се обръща, да следи съперничката си и да наглежда детето. Мозъкът на мъжа осигурява тунелно зрение, той следи "целта" и вижда само това, което е пред него, не се разсейва по дреболии. Именно заради тесния диапазон на зрението си мъжете често стават жертви на ПТП и не могат да намерят елементарни предмети вкъщи. За сметка на това силният пол вижда по-добре на тъмно и определя по-точно разстоянието до предметите.

5. Слух

Жените различават по-добре високите честоти. Момиченце на една седмица вече може да разпознае гласа на майка си и да чуе плача на друго бебе. На момченцата това не им трябва. Жените различават по-добре от мъжете малките промени в тона и затова с лекота познават дали любимият лъже. Мъжете пък са специализирани по звуците от дивата природа (което в града не е много полезно) и много добре "чуват" посоката. Жената ще чуе първа маукането на котенце, но именно мъжът ще посочи къде е животинката.

6. Допир

Кожата на жената е 10 пъти по-чувствителна от кожата на мъжа. Английски учени са установили, че дори и най-чувствителният в тази сфера мъж не може да се сравни с най-нечувствителната жена. За сметка на това мъжката кожа е по-дебела и затова образува по-малко бръчки. Кожата на гърба на възрастен мъж е 4 пъти по-дебела от кожата на корема му. Ако "самецът" е зает с нещо, чувствителността му на допир се понижава още повече и той почти не усеща болка.

7. Вкус и обоняние

Мъжете имат по-развит усет за горчиво и солено. Смята се, че именно заради това силният пол обича бира. Жените, еволюирали като берачки на плодове, имат по-изтънчен усет за сладкото. Затова повечето шоколадомани са жени. Що се отнася до обонянието - слабият пол просто няма равни. Носът на жената може да улови не само миризмата на изгоряло, която застрашава дома, но и мириса на феромони, което не може да се направи съзнателно. Нещо повече - женският мозък може да "разчете" миризмата на мъжа и да я разшифрова, определяйки доколко е силен имунитетът му. Учените смятат, че това обикновено отнема не повече от 3 секунди. Ако имунната система на самата жена е по-слаба, дамата ще сметне мъжа за сексуално привлекателен.