Скандалната британска соул, R&B и джаз певица Ейми Уайнхаус бе открита мъртва в дома си в столицата Лондон, съобщи Скай Нюз.

Изпълнителката на Rehab, която неотдавна отказа серия ангажименти в Европа след кошмарното си представяне в Белград, си отиде от този свят на 27-годишна възраст. Все още обаче причината за нейната смърт не е ясна. Отиде си от този свят една невероятно талантлива певица, но с много тъжна и драматична съдба.

Дебютният й албум Frank (2003 г.) беше обявен за успешен по телевизията, одобрен от критиците в родната Великобритания и беше номиниран за наградата Mercury. Следващият й албум Back to Black (2006 г.) достигна до шест номинации на награди Грами и спечели пет, правейки нов рекорд за най-много спечелени награди Грами от жена в една нощ.



Back to Black превърна Уайнхаус в първия британски изпълнител с пет награди, включително три от Големите Четири: Най-добър нов изпълнител, Албум на годината и Песен на годината. На 14 Февруари 2007 г. Ейми печели наградата Brit за Най-добра британска изпълнителка, въпреки че беше номинирана и за Най-добър британски албум. Печелила е наградата Ivor Novello три пъти – първата през 2004 г. за Най-добра съвременна песен (музика и текст) за Stronger than me; втората през 2007 г. отново за Най- добра съвременна песен за Rehab; третата награда Ейми печели през 2008 г. за Най-добра песен (музика и текст) за Love is a losing game. Този албум беше на трето място по продажби в Обединеното Кралство.

Ейми Уайнхаус оказа влияние върху нарастването на популярността на жените соул изпълнителки и съживи британската музика, пишеха критиците за нея. Отличителният стил на Уайнхаус се е превърнал в муза за модни дизайнери като Карл Лагерфелд. Проблемите на певицата с наркотиците и алкохола, също така и самоунищожителното й поведение се превърнаха в редовна тема за таблоидите от 2007 г. насам.

Уайнхаус, която беше освиркана при символичното си завръщане в Европа, на 18 юни в Белград, получи тогава нареждане от мениджъра си Рай Косбърт да се оттегли за неопределено време, за да се погрижи за здравето си. Уайнхаус се лекуваше от зависимостта си към алкохола и наркотиците в рехабилитационна клиника и беше изписана три седмици преди концерта й в Белград.

"На Рай му беше трудно да я гледа как се забърква в неприятности през годините. Сега тя се оттегля и този път може да е с години", съобщи тогва близък до певицата източник. Ейми отложи следващите си два концерта в Гърция и Турция, но според източника мениджърът й вероятно ще я накара да отмени всичките си концерти и да се върне в рехабилитационната клиника, коментираха медиите след белградския кошмар на певицата. Уайнхаус не взе хонорара си след концерта си в Сърбия, по време на който бъркаше текстовете на песните, заваляше думите и дори хвърли едната си обувка в публиката. Така недоволните й почитатели ще могат да си вземат парите обратно. "Тя направи всичко, както беше предвидено в договора. Пристигна в Белград навреме и остана на сцената 70 минути, така че не можем да направим нищо", заяви тогава един от организаторите на концерта.

Въпреки това Ейми се съгласила, че представянето й е било доста под нивото и не взела никакви пари за изпълнението си. Този злополучен концерт остава последният в биографията на тази толкова млада, талантлива и много нещастна певица. Преживе майка й се страхуваше, че "шоубизнесът" ще убие дъщеря й. /БГНЕС