- винаги сервирайте на гостите си вода – чашата за вода трябва да е поставена над чинията;
- виното обикновено се налива преди ястието, с което се сервира;
- чашите за червено, бяло и десертно вино трябва да са подредени под формата на триъгълник.
Супа или салата
Ако сервирате супа или салата, поставете върху масата голяма плоска чиния, а върху нея – сгъната салфетка. Купата съм супа трябва да бъде поставена върху чинията.
Приборите
- остриетата на ножовете трябва да сочат навътре;
- вилиците и ножовете винаги се поставят заедно;
- ако на масата е поставена лъжица, но по време на храненето не се сервира супа, тя може да се използва за ястия с рядък сос;
- лъжичката са кафето се сервира заедно с него;
Салфетките
При сядане салфетката се разгръща в скута – при ставане от масата по време на хранене тя се поставя върху стола; при ставане след хранене салфетката се поставя до чинията.
Основен етикет
- домакините започват да се хранят първи;
- ястията винаги се сервират откъм лявата страна и се отсервират откъм дясната;
- напитките винаги се сервират от дясната страна;
- при приключване на храненето масата се отсервира – лъжиците не се оставят в купите за хранене, но пък приборите се поставят по диагонал върху чинията, паралелно едни на други;
- декорацията върху официалната маса трябва да са достатъчно ниски, за да не пречат на разговорите през масата;
- индивидуалните солници се поставят над вилицата за основно ястие или над приборите за десерта;
- приемливо е поставките за хранене да бъдат поставени върху маса без покривка, твърди comfort.bg.
Прмерна подредба на официална маса:
1. Салфетка за хранене
2. Чаша за вода
3. Чаша за вино
4. Чинийка за хляб
5. Нож за хляб
6. Купа за супа
7. Лъжица за супа
8. Чиния за основно ястие
9. Чиния за салата
10. Вилица за салата
11. Обикновена вилица
12. Обикновен нож
13. Десертна лъжичка
14. и 15. Чашка и чинийка за кафе