Погледнете света през лявото си око! А сега през дясното.

Виждате ли разлика? Вероятно не, но сте я усетили и това е повече от сигурно. Науката може да даде обяснение на този феномен и то е, че визуалната информация получена от лявото око се обработва в дясната половина на човешкия мозък, в която се разихрят интуицията, емоциите и въображението, и обратно дясното око се контролира от лявото полукълбо, което отговаря за умението да анализираме и мислим логично.

Или с други думи, дясното око изразява модела на поведение, който обществото очаква от нас, а по изражението на лявото око може да се добие представа за истинското вътрешно-душевно състояние на човека.

По време на любопитен експеримент с фотографи от двата пола било установено, че дамите по-често снимат с лявото си око за разлика от мъжете, които използват дясното.

За да проверим дали това твърдение е вярно, откликнахме на поканата на Roca да разгледаме изложбата „Лявото око“, изложена в Експо баня София. Тя събира на едно място творби на 8 българки и 4 чужденки – 12 великолепни фотографи с отличия от престижни родни и световни конкурси.

Видяхме целия женски свят, уловен от обективите на Антония Маринова, Вера Гоцева, Галя Йотова, Дипти Десай (Индия), Ирина Пидова, Красимира Серафимова, Мичико Макино (Япония), Надежда Павлова, Надежда Шипкова, Негар Ягмаян (Иран) и Петра Клачкова (Чехия) и и Силвия Иванова.

Оказа се, че не всички от тях надникват през визьора с лявото око. Науката отново отстъпи крачка назад, за да даде предимство на чистата творческа стихия, за която ляво и дясно са просто абстрактни понятия.

По силата на същия този закон за творческата енергия можем да се позовем на мисълта на Шекспир, че „жените говорят два езика, единият е с думи“..., а другият с емоция, ще добавим ние. С улавяне на момента, на светлината, на чувството.

Дванадесетте дами оплитат в едно общо звучене своите езици, за да изговорят жената и нейната природа. Съкровени тайни и тъмни страхове, нежни емоции и мощни страсти са опитомени от фотографките и събрани в рамката на визьора, за да разкажат своята история.

Вера Гоцева е един от фотографите, участващи в изложбата "Лявото око"

Изложбата е организира по идея на г-н Серхио Кастро, изпълнителен директор на Roca за Югоизточна Европа.

Г-н Серхио Кастро

Патрон на събитието е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова.

Маргарита Попова

Експозицията ще може да се разгледа от 7 до 27 март в Експо баня София, зала Roca. При интерес от страна на посетителите творбите ще могат да бъдат откупувани.