Живеем в свят, където вместо розови приказки за принцове и принцеси, властват вампири, мацки, облечени изцяло в черно и тайнствени същества с незнайни мисии.

Време е да направим място за новата есенно-зимна тенденция: neo-gothic. Някои хора се отнасят към черното като към най-скучния цвят на света. Черният цвят е символ на тайнственото, загадъчното, но в никакъв случай на скуката! Трябва е да променим този начин на мислене у хората…

През 18 век готическите романи започнали да придобиват голяма популярност.

Мистериозните и тайнствени сюжети били изключително пленителни и интересни за читателите, което довело до повече търсене на спиращите дъха трилъри.

Когато през 1897 г. излиза на бял свят хорър новелата „Дракула”, Брам Стокър е почти никому неизвестен ирландски автор, който за броени дни влиза в историята на световната литература, превръщайки вампира в митичен герой.

Именно Стокър поставя началото на вампироманията, която бележи невероятен ренесанс и в наши дни.

В класациите с вампирските кинокласики на всички времена номер 1 обикновено е черно-белият ням филм от 1922 г. „Носферату - симфония на ужаса” на германския режисьор Фридрих-Вилхелм Мурнау.

Следва лентата „Дракула” на Франсис Форд Копола. Той най-много от всички други филми се придържа към книгата на Брам Стокър.

Сред най-големите съвременни писателки в света е Ан Райс. Родената в Ню Орлиънс Ан е автор на готически и религиозни книги с над сто милиона продадени копия по цял свят. Райс е един от най-дълго задържалите се на върха автори в жанра. Мнозина днес четат с удоволствие книгите й, но малцина знаят коя е тя…

Впечатляващо е как Ан описва своите вампири като интелигентни, със супер сили, съблазнителни и еротични. Нещо, което в последствие бива копирано от създателите на хитовия сериал „True Blood” („Истинска кръв”) и малко по-рано от Стефани Майър... Когато през 2005 г. светът на литературата стана свидетел на появата на едно явление - един нов „феномен”, наричан „Здрач”!

Манията за готиката e завладяла тази есен красивите звездни дами и много последователки на модните тенденции. Готиката вдъхновява много колекции в наше време, но за студения сезон тя се очертава като по-масова тенденция.

Всичко за този тренд – облекло, грим, аксесоари и т.н., ще ви покажем и разкажем в следващия материал!!!

Кадър от „Интервю с вампир“ (Interview with the Vampire) - филм от 1994 г. с участието на Том Круз, Брад Пит, Антонио Бандерас и Кирстен Дънст.

Лентата е екранизация на едноименната книга на Ан Райс, първа от поредицата “Вампирски хроники”.

Очаквайте продължение...