Кофеинът се съдържа в какаото, кафето и в по-малки количества в чая. Той се добавя и в някои газирани и енергийни напитки.

В малки количества той е безвреден, но прекаляването с кофеина може да предизвика безсъние, раздразнителност и повишаване на кръвното налягане.

Специалистите посочват 6 ползи за здравето от намаляването на приема на кофеин, цитирани от health.bg:

Полза №1: По-здрави нерви

Прекаляването с кофеина може да стимулира нервната система и да повиши пулса, да засили уринирането. В редки случаи то предизвиква повръщане, нервност и тремор или депресия.

Полза №2: Пълноценен сън

Ограничаването на приема на кофеин намалява нарушенията на съня. Хората, които са пристрастени към кофеина и прекаляват с него, не се наспиват добре, от което започват да изпитват силна умора.



Полза №3: По-малко стрес

Ограничаването на приема на кофеин намалява чувството на тревожност. Това чувство може да се появи при поемане на повече от 300 мг. кофеин. В такива случаи обаче, ограничаването на кофеина трябва да се извършва постепенно, защото драстичното намаление може да засили тревожността.

Полза №4: Нормализиране на кръвното

Лекарите обикновено препоръчват на хората, които са прекалено напрегнати да намалят кофеина, за да поддържат нормално кръвно налягане. Намаляването на приема на кофеин е много полезно за хипертониците и за нервните хора.

Полза №5: Спокойствие

Намаляването или избягването на кофеина дава спокойствие. То предпазва от нервност и раздразнителност.

Полза №6: По-добро общо здравословно състояние

Намаляването на приема на кофеин предпазва от проблеми, като дезориентация, нередовен пулс, често уриниране, стомашни нарушения.

Специалистите препоръчват да се изпиват не повече от 2 чаши кафе на ден.