Автор
Woman.bg

Портрети на племена, преди да изчезнат завинаги

Трудно е да си представим един ден от живота на племето Цатан, когато сме се настанили удобно между четири бетонни стени, горяща вода тече от чучура всеки път, когато завъртим кранчето, хладилникът охлажда храната ни, а безжичният интернет ни свързва с останалата част от света, пише Bored Panda.

Цатан са принудени да се местят 5-10 пъти годишно, да строят нови колиби при температури -40 градуса и да използват елени за транспорт, храна и дрехи.

Before They Pass Away е един дългосрочен проектна фотографа Джими Нелсън – именно благодарение на него имаме уникалната възможност да зърнем над 30 изолирани и бавно загиващи племена от целия свят.

Джими прекарва по 2 седмици при всяко едно от тях, запознава се с техните традиции, взима участие в ритуалите им и ги заснема по един особено привлекателен начин. Неговите детайлни фотографии показват уникални накити, прически и одежди и т.н.

Според Нелсън неговата цел е да се увери, че светът никога няма да забрави как са се вършели нещата някога: „Най-вече исках да създам един амбициозен и естетичен фотографски документ, който да издържи на времето. Един труд, който ще бъде незаменим етнографски архив на бързо изчезващия свят.“

Всички снимки се намират в тази масивна книга. Скоро можем да очакваме и филм по темата (прилагаме и кратко видео). За това без да губим повече време, поемете на приключение до най-отдалечените кътчета на света и се срещнете с този изчезващ свят. Бихте ли се отказали от смартфона, телевизията и интернета, за да живеете като тези хора?