Освен че е препоръчителен за правилното развитие на новороденото ви дете, масажът е и изключително важна част от комуникацията ви с него.

Ползите от масажа са много. От една страна, масажът увеличава привързаността на бебето към родителите му, тъй като то обича да бъде докосвано и галено, пише dete.bg.

Масажът преди сън помага на бебето да заспи спокойно, сънят му да е по-здрав и да се чувства обичано.

От друга страна, масажът спомага за облекчаване на коликите, стимулира емоционалното и мозъчно развитие на бебето, подпомага правилното развитие на мускулите му и повишава защитните му сили.

Чрез масажа ще опознаете езика на тялото на бебето си, неговите нужди, а и ще освободите натрупаното от него емоционално напрежение през деня.

Затова масаж на бебето е най-добре да правите вечер, след къпане и преди лягане (единственото условие е да е поне половин час след хранене). Макар че можете да масажирате бебето си и по всяко време на деня.

Изберете момент, в който вие и вашето бебе сте спокойни и отпуснати.

Ето и някои основни правила за масаж на бебето:

1. Масажът на бебето започва след навършване на едномесечна възраст.

2. Бебето трябва да е напълно здраво, да няма температура, температурата на помещението да е поне 24 градуса и да не е на течение.

3. Съблечете изцяло бебето. Ако времето е хладно или има влага, покрийте частите на бебето, които няма да се масажират.

4. Поставете бебето на мека повърхност, така че то да се чувства удобно и безопасно.

5. Сложете бебешко олио, крем или най-добре зехтин на ръцете си и ги разтрийте, за да станат меки и топли.

6. Махнете всички пръстени, гривни, часовник от ръцете си.

7. В началото масажът продължава не повече от 5 минути. С увеличаване възрастта на бебето може да го увеличите до 20-30 минути.

8. Масажът се извършва от главата към пръстите на краката. С леки и нежни докосвания масажирайте главата, лицето, раменете, ръцете, гърдите, стомаха и краката.


9. Докато масажирате бебето, го гледайте и му говорете нежно. С това вие стимулирате всичките му сетива и установявате по-силно визуално общуване и по-голяма чувствителност.

10. Помнете, че движенията ви трябва да бъдат нежни, не правете механични или резки движения.

11. Ако бебето иска да смени позата, позволете му. Не го насилвайте да стои в определена поза, по-късно можете да се върнете към пропуснатите участъци.

12. Когато достигнете до ходилата, отново започнете отгоре. С нежни и бавни движения завършете масажа, като започнете отново от главата към пръстите на краката.