Приготвайте храната така, че да запазите защитните компоненти, да увеличите усвояването им и да избегнете образуването на токсични съставки, които ускоряват стареенето.
За да съхраните витамините, които се разграждат от топлината (особено C и B), както и водоразтворимите минерали, е необходимо да използвате пресни или дълбоко замразени плодове и зеленчуци.
- Пред всеки друг начин на приготвяне предпочитайте бавно варене на пара.
- Когато се налага изкисване или задължително варене, слагайте по възможност силно минерализирана вода, без да разварявате продуктите (например при супите)
За по-добро усвояване на калция и магнезия:
- Избягвайте наситените мазнини, сред млечните произведения избирайте прясно мляко и сирената, приготвени чрез ферментиране, изпичане и пресоване (тип кашкавал);
- За да не се получи претоварване с фосфор, наблягвайте на храни, съдържащи калций, но не с млечен произход (минерални води, соево мляко, обогатено с калций, бадеми...);
- Поемайте повече витамини D (рибен черен дроб, слънчева светлина...);
За по-добро усвояване на каротиноидите (бета-каротин, ликопен, лутеин и др.):
- Необходимо е да се варят продуктите, които ги съдържат (моркови, домати, броколи, спанак, кайсии, жълти праскови), и да се добавят мазнини (ленено и рапично масло) към зеленчуците и маслодайни (бадеми, лешници) – към варените плодове, компотите, плодовите сладкиши...
Добре е месата да се пекат на тиган или на фурна при възможно най-ниската температура (продължително, ако трябва да се изпекат отвътре, като свинското):
- Избягвайте да изпичате до кафяво или дори до червено месата и рибите (получените в такъв случай молекули са сред най-силните ускорители на стареенето); когато ви сервират прекалено препечени меса и риби, винаги може да отделите нежеланата част;
- Не използвайте за сосове останала след печене на месо мазнина (съдържа токсични съставки);
- Забравете печенето на хоризонтално барбекю; този уред, при който разтопената мазнина прегаря върху въглените и отделя токсичен пушек, просто трябва да бъде забранен; по-добре е да ползвате вертикален грил, при него това не се получава (стига да печете бавно месото);