Посивяването на косата не е само въпрос на гени. Проучванията сочат, че редица хранителни дефицити са причина косата да изгуби своя блясък и здравина.

Необходимо е да „захраните“ косата си с храни, съдържащи витамини и минерали. Ще ви кажем кои са те:

Шоколад

Химическият елемент мед е от съществено значение за производството на меланин – отговорникът на цвета на косата. Липсата на този елемент в организма може да доведе до посивяването на косата. Полусладкият шоколад ще ви осигури необходимото количество.

Други храни, които са богати на мед, са леща и гъби.

Сьомга

Сьомгата често се споменава с многото си ползи за здравето, така че едва ли ще се изненадате, че присъства и тук. Този морски дар е от съществено значение за здравето на косата. Селенът, който се намира в сьомгата, регулира производството на хормони, които са важни за здравата коса. Този минерал се бори и със свободните радикали.

Бадеми

За ударно набавяне на витамин Е и мед, консумирайте бадеми. Освен, че са прекрасен заместител на малките закуски между основните хранения, редица изследвания показват, че консумацията на бадеми понижава нивата на лошия холестерол.

Четете още: Как да понижим холестерола без лекарства

Горски плодове

Горските плодове, в частност ягодите, са най-вкусният източник на витамин С. Витамин С стимулира производството на колаген (който се намира в космените фоликули) и се бори със свободните радикали, които са свързани с процеса на стареене. Допълнителни антиоксидантни витамини са витамин А ( в жълтите и оранжеви плодове) и витамин Е (в ядките и бобовите растения).

Четете още: Какво трябва да знаете преди да си изправите косата