Хората, които страдат от прекалено самолюбие и величаят собственото си его, без да имат основание, много лесно могат да изпаднат в депресия, пише агенция ЮПИ.

Учени от университета във Филаделфия, студенти от САЩ и ученици в Хонконг провели серия от експерименти. Те трябвало да преминат през учебни тестове и да сравнят своите постижения с тези на останалите участници в експеримента. Попълнили и формуляри, които да покажат дали проявяват симптоми на депресия. След това водещите проучването усложнили нещата.



На тези, които зле издържали тестовете, им било внушено, че са ги преминали много добре. И обратното - на отличниците им казали, че са двойкаджии, пишат от actualno.com При контролните групи нямало манипулация на резултатите.

При всички участници с надценени способности били констатирани силни симптоми на депресия. Те се страхували от това, че рано или късно истината ще лъсне и те ще бъдат отхвърлени от останалите. Най-голямото им притеснение било да не бъде публично доказана тяхната непригодност, установил екипът.