Модните дефилета на прет-а-порте, състояли се миналата есен, демонстрираха не само най-новите модни тенденции на 2012 г. за тоалети и грим, но и теченията във фризьорството, актуални за един-два сезона напред.

Основната тенденция е отказът от строгата гладкост. В прическите цари небрежност, както лека, имитираща естествен вид, така и доста ексцентрична. За къса коса са актуални подстрижки в стил „пикси“ и „боб“ в различни вариации, а за дълга коса - „рошави“ кокове, конски опашки, плитки и меки къдрици. За създаване на ефектен образ се използват аксесоари (панделки, шноли, диадеми и др.), тупиране, средства за създаване на „мокър“ вид и контрастно боядисване на отделните кичури.

Първата мащабна червена пътека за годината беше на церемонията по връчване на наградите „Златен глобус“. Там видяхме какви тенденции в прическите от новия сезон са предпочели звездите. Най-силните образи от „Златен глобус“ бяха оформени със стилни варианти на класически прически – кок на балерина, конска опашка, романтични вълнисти кичури и права пусната коса, както и фризури в ретро-стил.

И така – кои ще бъдат най-модерните прически през следващия сезон на 2012 година? Почерпете идеи от модните подиуми и червените пътеки!

Небрежен кок



Класическият кок, поддал се на новите тенденции за свобода и небрежност, става все по-малко строг. На червената пътека на „Златен глобус 2012“ актрисите Анджелина Джоли, Ема Стоун и други звездни хубавици се появиха с елегантен кок с хлабаво събрана коса и отделни свободни кичури. На модните ревюта от миналата есен пък манекенките демонстрираха смели комбинации от бароков кок и пусната коса, небрежен страничен кок с ефект „мокра коса“ и кок с вплетени в него панделки.

„Пробвайте да си направите модерен нисък или висок кок с цветна оплетка“, препоръчва стилистът Кен О`Рурк. „Като аксесоар можете да ползвате дори тънък шал, пъстър или раиран. Първо вържете косата на конска опашка, а шала прекарайте през ластика така, че свободните му краища да са равни. После разделете опашката на две равни части и увийте всеки кичур с половинката от шала. Завийте и двата кичура на кок, закрепете го с фиби и при желание напръскайте с лак със средна фиксация или със средство за блясък“.



Пусната коса



Модните дефилета през изминалата есен и червената пътека на „Златен глобус“ (с примера на Салма Хайек, Ел Макферсън, Джулиан Мур и др.) показват, че пуснатата коса – права или оформена на меки вълни – все така си остава една от най-сексапилните прически. На мода са и гладките големи къдрици в стил ретро, и романтично разпилените кичури, и „плажните“ вълни с ефект „мокра коса“, и чаровно рошавата грива, и естествено правата коса, сресана настрани, и правата коса със симетричен път и кичури, прибрани зад ушите като на ученичка.

Стилистът Сам Макнайт има и допълнителни съвети по въпроса: „Придайте на правата или чуплива коса динамика и игривост. Нанесете на влажна коса козметично средство, например лосион, за да я направите по-послушна, после подсушете със сешоар, повдигайки кичурите покрай корените, за да придадете на прическата обем. Когато косата е вече почти суха, разделете я на четири кичура и навийте всеки на едра ролка. След десет минути свалете ролките една по една, навийте кичурите на кръгла четка и ги изсушете със сешоар. Оставете косата да изстине и разтръскайте леко, за да легнат кичурите на естествени вълни“.

Очаквайте продължение