В притчите е събрана цялата мъдрост на вековете. Те ни учат по един удивителен начин да забелязваме неща, на които рядко обръщаме внимание. В ежедневието си често забравяме да поспрем и да се замислим над това колко лесно е всъщност да се ориентираме в живота си и да тръгнем по правилния път. Именно на това ни учат и притчите, които ще споделяме с вас.

Първата е посветена на може би най-важната цел, заради която сме тук на земята - търсенето на Истината.

Има 4 вида търсещи Истината. Те отразяват човешката природа.

Има суфи история, в която се казва, че когато се създавали душите, попитали ги по какъв начин искат да попаднат в тялото.
Те се разделели на четири групи. Първите избрали пътя пеша, като най-безопасен. Вторите предпочели по-малко труд и поискали кон. Третите избрали вятъра, за да преодолеят всички прегради. Четвъртите избрали светлината - намирайки се в нея, те са могли да разбират и да се движат едновременно.

Тези четири групи все още съществуват и хората, търсещи Истината имат една от тези характеристики. Пешеходците са имитатори, ограничени от пространството и скоростта. Ездачите са тези, които се осланят на книгите и техния кон са убежденията на автора. Третите се носят по целия свят. Четвъртите са Търсещите директното Познание.

Ако става дума за познанието, първите се привързват към култове; вторите са привързани към идеи; третите са в плен на свои предпочитания и замисли; четвъртите са джнани (знаещи).

Ние може да съдим за способностите на човека по това, как предпочита да върви по Пътя. Първата група се интересуват от това, което те наричат техники; втората - от завладяващи идеи и разкази; на третите им е необходимо и двете; и едва четвъртите разпознават Истинската Реалност.

Woman.bg ви пита: А вие кой тип търсещ човек сте?

Източник: spiralata.net