Автор
Woman.bg

Приятел на перфектното тяло: Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е полезен и удобен начин да се погрижите за перфектното си тяло... Оп, оп, чакайте, не затваряйте страницата... Не вярвате, че фъстъченото масло е полезно за фигурата, нали?

Дайте ни възможност да ви обясним защо грешите. Време е да се отървем от поредния мит относно храните и тяхното действие върху организма ни.

Още в самото начало ще ви обърнем внимание, че в статията не става въпрос за онова наблъскано със захари не знаем какво още фъстъчено „нещо”, продавано в магазините!

И понеже ще се запитате за кое по-точно фъстъчен масло пишем тогава, ще ви уверим, че в края на материала ще намерите лесна и бърза рецепта за Истинско фъстъчено масло.

И така, по същество...

Допустимото количество фъстъчено масло, което можете да приемате, ако сте на диета, след диета или просто поддържате здравословно тегло е 1 супена лъжица на ден. Нямате нужда от повече.

Можете да си го похапвате на следобедна закуска върху парченца ябълка или пък да закусите със сандвич от една препечена пълнозърнеста филийка, 1 супена лъжица фъстъчено масло между тях и няколко резенчета банан (истинска енергийна бомба от сутринта, но в добрия смисъл на думата).

Внимание: Ако сте на диета ви препоръчваме да си намажете фъстъченото масло върху един банан и да пропуснете хляба.

За сравнение, кравето масло има 70-85% мазнини и няма протеин, докато във фъстъчено масло има цели 30% протеин и само 49% мазнини!

Хранителните стойности на фъстъченото масло в 100 гр. са следните:

Калории: 626
Протеин: 30 гр.
Въглехидрати: 9,4 гр.
Мазнини: 49 гр.
Желязо: 2,3 мг.
Магнезий: 182 мг.
Витамин Е: 8,8 мг.
Витамин В1: 0,3 мг.
Витамин В6: 0,4 мг.


При сравнителен анализ на 100 сравними помежду си диетични храни, диетолози установявят, че във фъстъченото масло се съдържат същите на ненаситени монокиселини, които се съдържат и в авокадото или маслините, например.

Тези киселини не само че помагат на организма да топи килограми, но също и да запази постигнатото желано тегло за по-дълго време. То засища и дълго време след като сте го консумирали, не изпитвате глад.

Освен това, консумирането на около 30 гр. фъстъци или на една супена лъжица фъстъчено масло на ден, пет пъти в седмицата, води до значително намаляване на опасността от сърдечносъдови заболявания.

Най-ценната съставка във фъстъченото масло е веществото ресвератрол. Това е естествен растителен антибиотик, произвеждан от някои растения, за да се защитят от вредни гъбички и бактерии.

Фъстъченото масло е сред храните с най-високо съдържание на ресвератрол, като първенството се държи от червеното грозде и младите червени вина.

Фъстъците съдържат някои незаменими аминокиселини, от които мускулите се нуждаят за по- добър растеж и възстановяване.

Аминокиселините в млякото, добре допълват профила на аминокиселините във фъстъците.

Фъстъчено масло е разумен източник на витамини, минерали и други хранителни съединения.

Фъстъчено масло съдържа фолиева киселина, витамин Е, магнезий и ресвератрол, всички хранителни вещества, свързани с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Магнезият е свързан с намаляване риска от диабет.

Фъстъченото масло предлага и малко количество цинк и минерални, важни за лечение и укрепване на имунната система.

Фъстъчено масло съдържа и много фибри. Фибрите знаете, че допринасят за чувството на ситост, подпомагат за храносмилането в организма, правилната функция на червата намаляване на проблемите със запек.

Фъстъците съдържат най-вече защитни моно и полиненаситени мазнини важни за здравето.

Рецепта за фъстъчено масло:

• За получаване на 1 ½ ч.ч. фъстъчено масло.

Необходими продукти:

2 ч.ч. сурови фъстъци
1 ½ ч.л. зехтин
½ ч.л. мед (ако искате да си го подсладите малко)
щипка сол (отново по желание)

Начин на приготвяне:

Изпечете фъстъците в тефлонов тиган за около 6-8 минути, като ги разбърквате на всеки 2 минути, за да сте сигурни, че няма да загорят и че ще се изпекат сравнително равномерно.

Оставете фъстъците да се охладят добре.

Изсипете фъстъците в процесор за смилане. Добавете им лъжица зехтин и ги разбивайте в продължение на 2-3 минути, докато се получи консистенция, която ви харесва. Колкото по-дълго разбивате, толкова по-кремообразно ще става фъстъченото масло.

Добавете по желание мед и сол и отново разбийте.

Съхранявайте фъстъченото масло в бурканче или херметически затварящ се съд и го дръжте задължително в хладилник. Нека престои на студен ден-два, за да придобие специфичните си ухание и вкус на фъстъци.