Никога не сме предполагали, че най-желаната статуетка в света на киното има силата да разрушава семейства, а и не сме кой знае колко суеверни.

След като, обаче, бракът на Сандра Бълок рухна само няколко дни след като получи приза за „Най-добра актриса”, започнахме да подушваме нещо странно.

Съвсем наскоро миналогодишната носителка на наградата Кейт Уинслет обяви, че се разделя със съпруга си, режисьора Сам Мендес, след брак продължил 7 години.

Явно малкият златен Оскар определено го бива в едно нещо – да разваля семейства.

От последните 10 носителки на приза за „Най-добра актриса” – 5 са се разделили с половинката си само година след като са получили наградата си, в това число не влиза последната засегната от проклятието – Сандра Бълок.

Джулия Робъртс е първата, от която тръгва негативната статистика. През 2001 г., тя се разделя с гаджето си от четири години – Бенджамин Брат, само три месеца след като печели Оскар си за „Ерин Брокович”. През 2003 г. Хали Бери (която печели златната статуетка през 2002 г. за „Балът на чудовищата”) се разделя със съпруга си Ерик Бенет.

През 2003 г. Никол Кидман печели Оскар за „Часовете”, а година по-късно златната статуетка е връчена на Чарлийз Терон за „Чудовище”. По това време Никол вече се е разделила с Том Круз, а Чарлийз съвсем скоро скъса със Стюарт Таунсенд, така че смело можем да кажем, че 2-те не са засегнати от проклятието. Кидман е австралийка, а Терон е от Южна Африка, така че негативната енергия вероятно засяга само американки.

Следващата жертва на проклятието е Хилари Суонк. След втория Оскар в кариерата й, за „Момиче за милиони” през 2005 г., Хилари се разеля с Чад Лоу.

През 2006 г. Рийз Уидърспуун (която печели статуетка за Walk the Line) се разделя със съпруга си Раяън Фелипе само седем месеца след Оскар-ите.