Необходими продукти (4 порции):
* 300 гр. обезкостена норвежка сьомга без кожа
* 2 малки моркова
* 2 малки “пролетни” глави лук или третинка стрък праз
* 1 скилидка чесън
* 1 чаена лъжица настърган пресен джинджифил и/или щипка смлян кориандър
* 800 гр. вода
* 2 кубчета рибен бульон
* 100 гр. зелен грах на шушулки
* щипка лют червен пипер
* сол
* 1 супена лъжица сок от лимон или лайм
* малко настъргана кора от лимон или лайм
Начин на приготвяне:
Морковите се нарязват на тънки ивици. Главите зелен лук се нарязват на едро, ако ползвате праз – нарежете го на ситно. Чесънът също се накълцва. Всичко се запържва за 1-2 минути в тенджера с малко олио. Добавя се водата и начупените кубчета рибен бульон.
Сместа къкри на бавен огън 2-3 минути.
Сьомгата и граховите шушулки се нарязват и се пускат в тенджерата. Добавя се лют пипер и лимонов сок, както и сол на вкус. На рибата не й трябва много варене, достатъчно е да се загрее до сърцевината. Супата се сервира поръсена с настъргана кора от лимон.