Има ли метод, по който човек може да промени живота си напълно само за четири седмици? Всъщност има! При това не е особено сложен. Само за месец работа над себе си можете да промените живота си към по-добро. Пробвайте и много скоро няма да се познаете!

За всяка седмица има три задачи, които трябва да внедрите в ежедневието си и да спазвате през остатъка от месеца. А може и след това – стига да решите, че така ви харесва.



Седмица 1. Прочистване на тялото и съзнанието

Ставайте рано, към 6:00 сутринта. Веднага ще намерите време за себе си, което ви е липсвало преди през деня. Ще се радвате на тишина и спокойствие, ще можете кротко да се заемете с вашите си неща, без да ви разсейват близките ви. Това е идеалното време за сутрешни практики – настройте тялото си, за да изживеете деня на сто процента. Мързелът и нежеланието да ставате от леглото изобщо не са признак на умора. Те са показател за нежелание да изживеете живота си. За какво да ставате, като пак ви очакват облачна сутрин, градски транспорт, задръствания и работа... Колко по-хубаво би било първата ви мисъл да е „нямам търпение да дойде сутринта и новият ден!“. С негативна нагласа със сигурност ще ви е трудно да станете дори и в по-късен час. Интересното е, че процесът действа и в двете посоки. Ако животът ви е ярък и изпълнен с щастие, ще ставате лесно сутрин. Или... ако ставате лесно сутрин, животът ви ще е изпълнен с щастие!



Олекотяване на хранителния режим. За предстоящите промени ще имате нужда от много енергия. Вероятно в момента я изразходвате, за да поддържате организма си в нормално, работно състояние, въпреки влиянието на алкохола, цигарите, тежката мазна храна, тестените и сладките продукти... Всеки си има свой собствен списък от слабости и пороци. Изключете вашите от живота си. Можете сами да изберете хранителния режим, който ви се струва правилен и здравословен. Някои ще станат вегетарианци или суровоядци, други просто ще изключат по-вредните продукти от менюто си. Едно е сигурно – алкохолът, чипсът, сладките напитки, полуфабрикатите и уличните закуски не се вписват в нито една концепция за здравословно хранене. Откажете се от всичко това. Намалете порциите и не се наяждайте преди лягане. За всичко останало слушайте сигналите на организма ви или препоръките на диетолога. Най-важното е да не се натоварвате с трудни задачи като извеждане и усвояване на токсини. Помогнете на тялото си да живее по-леко, хранете го с нискокалорична, здравословна и вкусна храна. Това ще ви даде добро самочувствие и енергия.

Спортувайте – задължително условие. Тонусът и физическото здраве са задължителни за доброто душевно състояние. Както сигурно знаете, движението е живот. За да пробудите тялото и духа си за живот, трябва да ги размърдате! По всякакъв начин, какъвто ви допада. Може да стане с йога, тичане, танци, каране на колело, плуване... Старайте се всеки ден да се движите повече – танцувайте пред огледалото, докато се обличате за работа, забравете за асансьора и минете по стълбите, ходете на фитнес – всякаква активност ще е добре дошла.

Седмица 2. Прочистване на жилищното пространство, приоритетите и социалната среда

Първо жилищното пространство. Изхвърлете всичко ненужно! Преместването на тавана или в мазето не се брои. Въведете ред във всяко едно ъгълче, всеки един гардероб или шкаф. Замислете се – вещите в дома ви заемат не само място, но и частици от енергията ви. Дори и най-малките нещица! Заслужава ли си да ги пазите? Ако се увлечете в този ред на мисли, можете да изнесете на боклука почти цялата си покъщнина. Оставете си само наистина нужните и полезни вещи, които ви радват и вдъхновяват, които обичате. Друг е въпросът, че ако още пазите плюшеното мече, което ви е подарило гаджето през 1998 г., а отдавна сте се разделили с този лиричен герой. Такива „позитивни“ сувенирчета не ви трябват. Изхвърлете ги, без да се замисляте! Ще видите, че ще започнете да дишате по-леко, особено ако избършете праха навсякъде и измиете пода.



Чистка в приоритетите. Спомнете си от колко години се каните да подобрите английския си или да посетите старата си леля на село. А колко подточки от плана ви преди Нова година са останали неизпълнени 365 дни по-късно? Спомнете си всичките обещания, които сте давали на себе си и на други. Решете какво да правите с тях. Общо взето има два варианта – да изпълните обещанието или да се откажете от него, да го премахнете завинаги от списъка си. Ако не можете да „премахнете“ старата си леля – отидете да я видите още следващия уикенд. Изпълнявайте задачите, вместо да влачите на плещите си товара на отговорността и недоволството от себе си.

Чистка на социалната среда. Сложете край на всички връзки, които ви дърпат назад и ви вкарват в депресия. Откажете се от общуването с хора, които вечно критикуват и са недоволни от всичко. Забравете онези, с които вече нямате нищо общо и онези, от които нямате какво да научите. Научете се сами да прекъсвате тези връзки и да казвате „не“. Позволете си да бъдете „неблагодарни“, „невъзпитани“, „луди“ и „проклети“, ако това ще е цената на свободата ви. Изключение от това правило са родителите ви. С тях трябва да поддържате връзка, колкото и да е трудно това понякога.

Следва продължение