За да изпитате удоволствие от отпуската си и да не се тревожите за нищо, свързано с работа, технологии и пр., ви предлагаме следните съвети:

- Съставете си списък на въпросите и проблемите, които могат да възникнат на работното място, докато ви няма и обсъдете с колегите и шефовете кой е най-подходящият човек да ви замести по време на отпуската. Добавете в списъка имената и телефонните номера на хората, които биха могли да разрешат евентуалните възникнали проблеми (и в никакъв случай не оставяйте личния си телефонен номер!). Оставете всички задачи, които не са спешни, за по-нататък – след отпуската.

- Перспективата да намерите след отпуската пощата си затрупана с e-mail-и хич не е розова. Това ще ви създаде още повече стрес и допълнителна работа. Така че предупредете всички, че излизате в отпуска и уточнете датата, на която се връщате на работа. Настройте в акаунтите си автоматичен отговор на получените съобщения, в който да се съобщава фактът, че сте в отпуска, датата на връщането ви и контактните данни на хората, които ще изпълняват вашите задължения по време на отсъствието ви.

- По възможност не оставяйте номера на мобилния си телефон на колегите си и не взимайте със себе си работни документи или лаптоп. Това ще ви попречи да постигнете основната цел на почивката – да се отпуснете. А и ако започнете да говорите на плажа за вашата “бланка номер 27” и “договор 1256/7” ще подразните хората около себе си.

- Не си уреждайте важни срещи през последната седмица преди отпуската или през първата седмица след нея. Позволете си да се насладите пълноценно на почивката, най-добре е да не се подлагате на стрес нито преди, нито непосредствено след нея.

- Ако не можете да си позволите пътуване извън града, изкарайте си т.нар. “балконна отпуска”. Така наричат германците отпуската, която изкарвате вкъщи, без да заминавате никъде. Официално ще сте в отпуска, ще се виждате с приятели и роднини и ще спите до късно, но в същото време ще можете да изпълните някои неотложни служебни задачи. Не забравяйте обаче, че е важно поне веднъж годишно да си починете извън града.

- Кажете си, че сте си заслужили тази отпуска и че смятате да забравите за работата. Колкото по-надалеч заминете, толкова по-добре – така ще можете да погледнете живота си отстрани, да се запознаете с нови хора, да видите нови градове и страни. Ще бъдете по-креативни и ефективни в работата си, ако си “заредите батериите” с нови впечатления.

- Петер Герщман ви съветва също така да си махнете ръчния часовник, веднага щом пристигнете на мястото, където ще почивате. “Ще се изненадате колко бързо ще свикнете да се оправяте без него и това много ще ви помогне да се отпуснете”. Психологът препоръчва също така да избягвате интернет-клубовете – оставете интернет-контактите за след почивката.

- И един последен съвет – не се преуморявайте по време на отпуската, опитвайки се да участвате във всичко възможно още първия ден и не се напивайте до безсъзнание още първата вечер. Няма нищо лошо в това да му отпуснете малко края, но го направете постепенно. Ако в ежедневието си сте под постоянно напрежение и много работите, хубаво е на почивка да се отдадете на безделие – да се къпете в морето и да пиете бавно прохладни напитки. Погрижете се само лаптопът ви да си остане вкъщи – той изобщо не ви е нужен по време на отпуска!