Темата стана отново актуална, след като специализираният сайт – www.ecorazzi.com - показа и описа подводно раждане с делфини-акушерки, пише zdravnitza.com.

Последният случай разказва за Адам Барингер(29 г). и бременната му съпруга Хелън (27 г.) ,която роди първото си дете под вода.

Специална организация, наречена Sirius Institute out of Hawaii, асистира на жени, които искат да родят по този неконвенционален начин. Те стъпват на метода, разработен за първи път от руския учен Игор Чарковски, който го популяризира в Черно море през 70-те години на миналия век.

От института изтъкват, че досегът с делфини влияе благотворно на редица болестни състояния – депресия, аутизъм, синдром на Даун, церебрална парализа и др. Те също вярват, че раждане в присъствието на делфини ускорява цялостното развитие на детето, спомага за растежа на мозъка и всестранното развитие на бебето.

Разбира се, подготовката и изпълнението на подобно раждане крие известни рискове, но е удивително, умилително и уникално да видиш подобна гледка. Връзката с природата и нейната мъдрост са спиращи дъха.