Какво трябва да знаете за методите за обезболяване по време на раждане? И какво трябва да имате предвид, правейки избора си?

Методите за обезболяване, които ще ви предложат, зависят от традициите на клиниката, нивото на квалификация на специалистите там и разбира се от предпочитанията на самата пациентка. Най-предпочитаният метод през последните години, особено когато става дума за естествено раждане, е епидуралната или още перидурална анестезия. Популярността й се дължи на няколко фактора:

1. Процедурата е безопасна. Техниката на въвеждане на анестезията и самите препарати непрекъснато се усъвършенстват, което помага на специалистите да сведат до минимум възможните усложнения.

2. Надеждно обезболяване. Епидуралната анестезия е единственият метод, който отстранява всички неприятни усещания по време на раждането – както по време на първия етап (разкритие на шийката на матката), така и по време на родилните напъни.

3. Благоприятно въздействие върху детето. Обезболяващият препарат облекчава състоянието на детето, тъй като кръвотокът от “упоената” долна част на тялото на бъдещата майка по естествен път се насочва към матката.

4. Регулиране на процеса на раждане. Епидуралната анестезия спомага за отстраняване на евентуалните трудности – отпуска неподатливата шийка на матката, засилва или пък заслабва контракциите, за да им придаде физиологичен ритъм.

5. Запазване на активността на родилката. Този метод за анестезия блокира рецепторите за болка, разположени в гръбначния мозък. Усещането за напън се запазва, също както и активната роля на майката в процеса на раждане.



Решение за това кой метод за обезболяване ще се приложи върху родилката се взима от акушер-гинеколога. Но последната дума има анестезиологът, той определя, дали избраният метод е подходящ за пациентката. Не всичко зависи от предпочитанията на родилката – в някои случаи (много рядко) епидуралната анестезия е противопоказана или пък просто необходима (при някои хронични заболявания като бронхиална астма и усложнения в процеса на раждане).

Що се отнася до цезаровото сечение, епидуралната анестезия се прилага за провеждане както на спешна, така и на планирана хирургическа намеса. Ако в процеса на естественото раждане изведнъж възникне непреодолимо нарушение и акушер-гинекологът вземе решението да оперира родилката, в кръвоносната й система се инжектира друг, по-концентриран анестетик. При планирани операции се използва един от три метода за обезболяване – епидурална анестезия, спинална анестезия (анестетикът се инжектира в гръбнака) и спинално-ендурална анестезия. Спиналната действа по-бързо от епидуралната, освен това по време на операцията родилката губи всякаква чувствителност към докосванията на лекаря. Спинално-епидуралната упойка комбинира всички преимущества на двата метода, но е изключително скъпа и не се използва във всички клиники.

Повечето жени понасят спокойно болките при нормално физиологично раждане. Организмът на бъдещата майка произвежда ендорфини (хормони на радостта), които не позволяват на болката да мине отвъд определен праг и предпазват родилката от евентуален шок.