Съвременните гледни точки, които съществуват в областта на козметологията и диетологията не дават еднозначен отговор на въпроса как да се храним, за да избегнем целулита.
Козметолозите, придържащи се към тази гледна точка, настояват, че целулитът може да се предотврати изключително с помощта на разделното хранене, т.е. калоричността на храната не се ограничава.
Правилно подбраните продукти се усвояват по-добре от организма и способстват за отделянето на шлаката, която е главният виновник за развитието на целулита.
Ако решите да се придържате към този принцип, запомнете, че вашето всекидневно меню трябва да се отличава с голямо разнообразие.
Трябва да избягвате едновременната употреба на белтъчини, съдържащи се в продуктите от животински характер и въглехидрати (захар и скорбяла).
Често употребяваме определен продукт без да се подозираме, че той притежава антицелулитно действие.
Оказва се такъв зеленчук са например картофите. Това е свързано със съдържанието на калий, който способства за извеждането на излишните течности от тъканите. Картофите подобряват плътността и еластичността на съединителните тъкани, а също така извеждат шлаката през червата.
Особено активни в борбата с целулита са авокадото, бананите, зелето, ечемикът, пшеницата, гъбите (особено печурките).
Ако сте пристрастени към сладките неща и не можете да живеете без десерт, купете си пресни и сушени плодове.
Ако сте силно изкушени от някое парче торта, хапнете си, но си отрежете едно “по-скромно” парче.
Редувайте топлите и студените ястия. Топлите оставете за вечеря, а на работа консумирайте студените. Антицелулитната диета трябва да се спазва не по-малко от 10 дни, за да се постигне положителен резултат.
Колкото повече зеленчуци ядете, толкова по-добре. И те имат калории, но не толкова много.
Източник: dietite.bg