Автор
Woman.bg

Разтърсващата история на една 17-годишна анорексичка

Днешната ни статия е посветена на борбата с анорексията, която води едно младо момиче от Мелбърн на име Елън Литзоул.

Преди три години, когато е едва на 17, Елън е не просто анорексичка, а буквално е на крачка от смъртта. Тя тежи 34 килограма и е хоспитализирана, защото не е яла абсолютно нищо и не е пила никаква вода близо седмица. Организмът ѝ е в толкова окаяно състояние, когато я приемат в болница, че лекарите не могат да повярват, че момичето е живо.

Оказва се, че Елън се докарва до това състояние, защото отчаяно иска да е популярна в училище и да има много приятели и вярва, че слабата фигура е ключът към това.

"Исках да съм слаба, защото имах нужда да бъда приемана от другите и мислех, че слабото тяло ще ми помогне да го постигна. Когато преди години отслабнах заради плуването, изведнъж станах популярна, сдобих се с много приятели и всички ми правеха комплименти за външния вид", споделя Елън.

Оказва се, че проблемите на Ел, както я наричат близките ѝ, се коренят в рана детска възраст. Когато още е в детската градина, тя е тормозена от децата, заради това, че е пухкава. Истината е, че момичето никога не е било дебело, но това не пречи на връстниците ѝ да я бутат, ритат и наричат лоена топка.

Когато е в началното училище, тя се записва на плуване, усилените тренировки, понякога по няколко часа на ден, ѝ помагат да отслабне, което от своя страна изведнъж я превръща от момиче, на което са се подигравали всички, в едно от популярните деца с много приятелчета.

"Поничката" тича

Елън в детските си години, преди да започне да се занимава с плуване

В един момент Елън обаче решава да се откаже от тренировките, защото те отнемат прекалено голяма част от времето ѝ и не ѝ позволяват да води социален живот и да се подготвя за училище. И така на 15 Ел спира да се занимава активно с плуване.

"Когато спрях да ходя на плуване, реших, че ще трябва да направя нещо, за да остана слаба и хората да продължат да ме харесват, защото знаех, че наддам ли килограми, всички ще избягат от мен."

Затова младата дама започва да тренира всеки ден по два часа преди училище, да ходи на походи и... драстично намалява количеството храна, което приема.

Първоначално тя яде главно риба и задушени зеленчуци, но в един момент решава, че е надебеляла и започва да консумира само зеле на пара и обелката на една ябълка. Само това за цял ден.

След два месеца на този режим Елън губи 12 килограма от теглото си и е приета в болница за първи път.

Деветнайсетгодишното в момента момиче си спомня, че тогава и приятелите ѝ, и семейството ѝ са не само много притеснени за здравето ѝ, но и са ѝ много ядосани.Те започнат да я принуждават да се храни нормално и освен това постоянно се стараят да я изкушат с лакомства, които жените обожават – шоколади, сладоледи, торти и какво ли още не.

В резултат за година тийнейджърката значително наддава и става 79 килограма, което силно я депресира.

"Не исках да надебелявам, но семейството и приятелите ми ме притискаха да ям. Затова качих значително количество килограми и ужасно се ненавиждах за това. Чувствах се грозна, отблъскваща и не напусках дома си, защото не исках хората да ме виждат. Реших, че отново ще отслабна и то по-драстично отпреди."

"Отново намалих яденето и започнах да консумирам само салата или задушено зеле. В един момент обаче реших, че са необходими по-крайни мерки и изцяло спрях да ям. Буквално."

Само за няколко месеца Елън става 40 килограма и се затруднява дори да стане от леглото. Крайниците ѝ са с лошо кръвообращение, дългата ѝ руса коса започва да пада на огромни кичури, цикълът ѝ спира, а ребрата ѝ започват застрашително да стърчат под кожата ѝ.

Шокиращата история на анорексичката Валерия Левитин

Ел не го осъзнава в онзи момент, но тя буквално е на крачка от смъртта.

"Тялото ми ми даваше сигнали, че не е добре, но аз не обръщах внимание."

Тя не само не обръща внимание, но и става още по немарлива към здравето си. Елън продължава да не яде абсолютно нищо и като допълнение към това изцяло спира да пие вода.

Тя не приема никакви течности близо седмица, до момента когато една сутрин изпитва ужасяваща жажда, едвам успява да стане от леглото, долазва до банята и изпива само глътка вода, преди да припадне. Не знае колко време е била в безсъзнание, но когато се свестява е с порезни рани от счупената чаша с вода и с парчета стъкло около себе си.

Родителите ѝ веднага я закарват в болница и за радост на близките си Ел най-накрая осъзнава, че поведението ѝ я убива.

"Разбрах, че или трябва да променя начина си на живот, или ще умра", признава Литзоул, която към онзи момент тежи едва 35 килограма.

Днес година по-късно Елън е красиво момиче с нормални килограми, което е в мир със себе си.

След като е изписана от болницата, тя става веган и споделя, че към днешна дата не гладува, а напротив храни се здравословно. Сега едно типично дневно меню на русокоската включва две папаи, четири ябълки, четири кивита и пет банана до обяд, на обяд яде два сладки картофа със салса от авокадо, супа с къри и поне един печен картоф.


"Животът ми изцяло се промени, след като ме изписаха от болница. Сега съм по-социална, излизам с приятели и не се изолирам от околните. Опитвам се да помогна и на други, който страдат от хранителни разтройства, и да ги вдъхновя чрез Instagram профила си и YouTube канала си, в които споделям за веганството като начин на живот."

"Най-важното послание, което имам към всички страдащи от анорексия, е да разберат, че само те могат да си помогнат, никой друг. Промяната не идва отвън, човек сам я прави, сам избира живота!"

Елън с майка си

Елън с майка си и баща си