Автор
Woman.bg

"Ромео и Жулиета" идват в България с Московския сити балет

Театър "Смирнов Балет", или както е известен по света Московски сити балет (Moscow City Ballet), за първи път идва в България с постановката "Ромео и Жулиета". На 24 ноември в зала 1 на НДК столичани ще имат възможността да видят оригиналната постановка на Виктор Викторович Смирнов-Голованов по музика на Сергей Прокофиев. Балетният спектакъл ще бъде представен и във Варна на 26 ноември - Двореца на културата и спорта, и в Бургас на 27 ноември - в Операта.

В класическата любовна драма "Ромео и Жулиета" участват 50 млади балетисти, които критиката нарича „млади звезди“. Повечето от тях са танцували на известни сцени, но, привлечени от новите идеи на Виктор Викторович Смирнов-Голованов, влизат в състава на създадената през 1988 г. първа частна балетна трупа. От съществуването на театъра досега са поставени 10 балета и са играни над 20 000 спектакъла.

За първи път зад граница Московският сити балет изтръгва аплодисментите на публиката в Сеул, след това бурно ги аплодират във Великобритания и Северна Ирландия, Япония, Белгия, Германия, Израел, Египет, Тайван, Хонконг, Китай, Португалия, Филипините, Сингапур, САЩ... а сега и България!

Версията на "Ромео и Жулиета" постига дълбочина и красота, която рядко може да се види на сцената. В такива силноемоционални води обикновено се стига до засенчване на останалия актьорски състав, но тук всеки има своето безупречно участие в целия спектакъл. Красива хореография, намерено перфектно решение за осветление (Евгений Селиванов), костюми (Марина Ершова и Тамара Чигирева), невероятен кордебалет и изряден във всяко отношение оркестър. Такива са отзивите за балетния спектакъл на Острова.

Какво повече да се каже за тази постановка, освен че не бива да бъде пропусната.