Необходими продукти:

700 гр. червено цвекло
600 гр. картофи
180 гр. грах
100 гр. червен лук
1 яйце
2 ч. л. дижонска горчица
2 ч. л. ябълков оцет
100 мл. зехтин
100 мл. готварска сметана

Начин на приготвяне:

Цвеклото се измива и се завива с алуминиево фолио.

Пече се в сгорещена фурна на 220 - 230 С за около 40 минути или до готовност. Оставя се да изстине за 10 минути, обелва се и се нарязва на филийки.

През това време се изчистват картофите и се нарязват на филийки. Нарязаните картофи се сваряват и се отцеждат от водата.

Грахта се сварява отделно.

Картофите, цвеклото, грахта и ситно нарязаният лук се поставят в купа за салата.

В блендeр или с пасатор се разбиват жълтъкът, горчицата и оцетът и на тънка струйка се прибавя зехтинът.

Прехвърля се в малка купа и се добавя сметаната.