Струва ви се, че сте изкарали чудесна романтична среща, но кавалерът ви изведнъж се изпарява яко дим…

Престанете да зяпате телефона си, питайки се защо не звъни и проверете дали сте се държали на ниво!

Обикновено ако предполагаемият обожател не ви се обажда, това не е защото е ужасно разсеян или пък твърде зает. Просто сте го изплашили здравата с нещо! Според автора на книгата “Той защо не се обажда” Рейчъл Гринуалд причините, поради които мъжете отбягват жените след първата среща обикновено са доста сходни. За написването на книгата си авторката е анкетирала над хиляда мъже.

Ако повечето ви “първи срещи” с нови кавалери завършват зле и искате да промените това, прочетете внимателно профила на всеки описан по-долу тип, опитайте се да разпознаете вашия и да коригирате поведението си.

Шефката

Както биха казали много мъже, “сблъсквам се с достатъчно агресия в службата. След работа искам да се видя с нежен и грижовен човек”. Шефката е начело на списъка на типовете жени, с които мъжете НЕ искат да имат нищо общо. Като цяло участвалите в анкетата представители на силния пол смятат “командния” тип дама за привлекателна, но твърде авторитарна и напориста жена. За мъжете “шефката” е твърде независима и съсредоточена върху конкуренцията личност със “занижена женственост”. Дали ги плаши ли? На този въпрос отговор няма, но пък всички са категорични с каква жена искат да свържат живота си – с възпитателка от детска градина или учителка.

Стратегии за решаване на проблема:

* Носете женствени поли
* Флиртувайте и се шегувайте
* Ползвайте фразата “Благодаря ти за помощта”
* И фразата “Ти какво мислиш за това?”

Скучната

Това са жените, които не оставят почти никакъв спомен или впечатление за себе си след срещата. Вечерта е минала нормално – нито добере, нито зле, а мъжът е останал с извода, че няма нужда да се среща повече с тази дама. Ако после кавалерът коментира, че срещата е била “много приятна” или “приятелска”, значи шансът да го видите пак е почти нулев. Най-вероятно на кавалера му е липсвал “уау” ефект, който да го накара да се посвети изцяло на завоюването на новата “жертва”. Най-честите грешки на “скучния” тип са неизказването на лично мнение и прекомерното дружелюбие. Повечето мъже не са склонни да чоплят твърде дълбоко в нещата (и затова не им и хрумва, че те самите са накарали дамата да скучае), така че по-добре се презастраховайте срещу скука.

Стратегии за решаване на проблема:

* Носете обувки на токчета, вместо маратонки
* Отваряйте широко и изумено очи, когато той ви говори (дори ако е нещо банално)
* Питайте го “Искаш ли утре да скочим с парашут?”
* Целунете го страстно и многообещаващо за довиждане.



Лъжкинята

Както е коментирал един от анкетираните, “не искам да ходя с жена, която надхвърля всичките ми очаквания”. Разбира се човек днешно време трябва да умее да се представи в най-добрата си светлина. Но наистина ли сте била фотомодел и сте страааашно запалена по футбола? Ако някой ден истината излезе наяве (а това често се случва, особено под влиянието на алкохол), мъжът ще остане много недоволен.

Стратегии за решаване на проблема:

* Ограничете се само с 2-3 свои достойнства (и при това реални!)
* Признавайте си своите малки чаровни недостатъци
* Никога не лъжете относно работата, хобитата си и начина си на живот!

Принцесата

Друг коментар от силния пол: “цяла вечер чувах само “купи ми това, дай ми онова, закарай ме тук и там””. Подобни реплики са характерни за класическата Принцеса. Тя има много високи изисквания, най-вече за материалните неща – всичко трябва да е най-доброто и най-модерното. Мъжете я харесват, но тя им се струва малко изкуствена и превзета. В същата категория влизат не само “екземплярите от висшата класа”, но и егоцентричните и твърде придирчиви дами. Когато един мъж се сблъска с Принцеса, започва да му се струва, е той не е достатъчно добър за нея или пък че няма финансовата възможност да излиза с нея.

Стратегии за решаване на проблема:

* Покажете му други свои страни
* Питайте го как е минал денят му
* Занижете изискванията и очакванията си
* Задавайте прости въпроси.

Вманиачената

Има жени, които дори и на първа среща звучат като на предварително събеседване в банка за сперма. “Вманиачената” е обсебена от желанието да има приятел (а по-добре съпруг) и дете, най-добре и двете. Тя решава да използва времето си максимално продуктивно, с възможно най-кратки “кастинги”. Мъжете бягат като попарени от Вманиачената, въпреки че тя си мисли, че действа доста деликатно и тактично. Накрая тя ще проумее, че мъжете не я понасят, защото говори твърде директно за семейното планиране. Всеки втори мъж е категоричен, че не желае да се чува и вижда с жена, която още на първата среща му задава интимни въпроси и държи да прерови в дълбочина житейската му философия. Мъжката логика е проста – от такава партньорка човек нищо хубаво не може да очаква. Тя може да се вкопчи със зъби и нокти в новата си “жертва”, да притиска по всички въпроси, свързани с децата и да събужда у мъжа чувство на вина.

Стратегии за решаване на проблема:

* Бъдете по-лекомислена
* Задавайте открити въпроси (които да не изискват конкретен отговор “да” или “не”)
* Гледайки чужди деца, казвайте “Много е сладко това хлапе”, а не “Бас ловя, че нашите деца ще бъдат също толкова сладки”.

Ексхибиционистката

Още един интересен коментар: “Тогава дори не знаех какво означава думата ендометриоза, но ми звучеше доста зловещо”. Още на първата среща Ексхибиционистката без колебания споделя дори и най-личните и… негативни подробности от живота си, защото иска да се разкрие пред мъжа и да изгради основа за взаимоотношения на пълно доверие. За съжаление обаче на мъжете не им харесва жената да разкрива веднага всичките си физически и психологически проблеми. Силният пол възприема тези откровения като сигнал, че нещата всъщност са още по-лоши и трябва спешно да бягат от този самоходен проблем.

Стратегии за решаване на проблема:

* Не говорете за проблемите си от интимен характер поне до петата среща
* Не бързайте да демонстрирате доверие
* Бъдете по-кратки!



Злобарката

Дори ако един мъж не си пада по твърде слабохарактерните жени, той все пак очаква от дамата си да е способна да прояви поне малко съчувствие от време на време. Злобарката е нетърпелива, избухлива и раздразнителна. Ако й се стори, че някой я провокира, тя веднага преминава в контраатака и става доста остра в приказките. Според мъжете Злобарката има труден характер и проблеми с агресивността. До нея те се чувстват застрашени от атаките й, не на последно място един кавалер се притеснява и да не се изложи пред хората заради лошите маниери на Злобарката.

Стратегии за решаване на проблема:

* Доброжелателна интонация
* Ако се изпуснете да се държите пак “злобно”, извинете се
* Малко самокритика никога не е излишна
* Демонстрирайте способност да съчувствате.

Мрънкало

“Тя не спря да се оплаква. Сякаш не бях отишъл на среща с младо момиче, а с 90-годишната си баба”, коментира един от анкетираните. “Мрънкалото” сигурно си има някаква причина за лошото си настроение, но повечето мъже не се интересуват от тези причини. Те искат да се видят с позитивно настроена и енергична дама и когато тези очаквания не се оправдаят, не изпитват никакво удоволствие от срещата. Мрънкалото дразни с постоянните си оплаквания и цинични коментари, чашата на такава жена е винаги наполовина празна и никой не може да й угоди.

Съвети за решаване на проблема:

* Радвайте се на момента – живейте за мига
* Обръщайте внимание на езика на тялото си
* Ползвайте фразата “Благодаря за прекрасния комплимент”
* И фразата “От доста време не съм се чувствала толкова добре”.

Бившата

Това е жената, която на първа среща с нов кавалер не спира да говори за предишните си връзки. Бившата има само една тема на разговор – бившия й приятел. “Репортажите” й обикновено са изпъстрени с изобилие от детайли и излишни подробности. Въпреки стотиците книги и статии, доказващи изрично, че една жена не трябва да говори за бившите си, тя упорито се връща пак към тази тема. Мъжете имат доста негативна реакция към подобно поведение. Те искат да продължат напред, за тях са важни бъдещите перспективи, а не миналото. Жена, която все още е влюбена в бившия си партньор или пък е “натоварена” с твърде тежък емоционален багаж, не може да ги заинтригува. А и постоянното споменаване на бившия неизбежно навежда на неприятната мисъл за конкуренция.

Стратегии за решаване на проблема:

* Нито дума за бившия ви!
* Отговаряйте само на зададените въпроси
* Разказвайте весели случки, в които бившият ви не участва
* Ползвайте фрази от типа “Нямам търпение да видя какво ни очаква за в бъдеще”

Еднопосочната

Еднопосочната жена живее в своя си собствен свят, който се върти само и единствено около нея. Тя постоянно говори за себе си, доминира в разговора и си мисли, че на събеседника му е много интересно, а тя самата искри от веселие и жизненост. Поведението й няма нищо общо с нервозността, която някои дами изпитват на първа среща. Тя има друг проблем от личен характер – взима се твърде насериозно. За повечето мъже наличието на твърде силно развито его у жената е причина да стоят далеч от нея. Те смятат, че подобна дама не може да се интересува истински от тях, не умее да съпреживява и съчувства, както и да се отпусне.

Стратегии за решаване на проблема:

* Редувайте местоименията – аз – той, аз – той.
* Гледайте го в очите
* Погрижете се да не скучае
* Ограничете консумацията на алкохол