Съществуват особен тип пътешественици, на които не са им интересни обичайните туристически обекти.

За тях многолюдните европейски столици, кристално чистите плажове и препълнените ски курорти са скучни.

Приключенците предпочитат нестандартни места като градовете призраци, в които не само, че няма туристи, а няма и жители.

Един от най-известните градове от този тип е Сан Жи, който е разположен в северната част на остров Тайван.

Сан Жи възниква в началото на 70-те години като изключително модерен за времето си курортен град, предназначен за заможни туристи. Най-интересното в него са необичайните футуристични къщички, които напомнят на летящи чинии.

В края на 80-те години обаче строителството спряло. Според официалната версия причина затова е фактът, че компанията, която инвестирала в градчето фалирала. Местните жители обаче имат друго обяснение. Те твърдят, че над града е надвиснало проклятие и виждат потвърждение за своите опасения в това, че на строежа един след друг умирали хора.

Различни източници споменават, че именно злата поличба отказала инвеститорите от това да завършат проекта си.

На няколко пъти властите се опитват да съборят града, но срещат яростната съпротива на жителите на съседните градове. Според местно поверие в момента в Сен Жи живеят призраците на починалите на строежа хора и ако градът бъде разрушен, те ще започнат да скитат в съседните градове.

В резултат от това малките къщички продължават да се рушат и да придобиват все по-постапокалиптичен вид, който привлича туристи, любители на нестандартното.