Трудно е – 365 дни в годината трябва да се закусва и някак си след 25-тата година разнообразието сутрин липсва.
Някои от нас, които не пропускат първото хранене за деня, са се опитвали да го заместят със секс, спорт, чай, мляко, кафе и даже чаша бира през ранните си студентски години.
Но, шегата настрана, трудно е да се поддържа разнообразието в закуската и дори любимите ви сандвичи омръзват.
Точно за това днес ви предлагаме една особено интересна комбинация от пушена сьомга и яйца. Това е типично британска рецепта, която може да се използва и като ефектно предястие, просто трябва да имате въображение.
Ето и необходимите продукти за две щедри порции:
4 яйца
200 грама пушена сьомга, нарязана на парчета
2 хлебчета, най-добре кръгли, или 4 филийки
по 60 милилитра прясно мляко и течна сметана с масленост до 50% или 80-100 милилитра мляко
бучка масло
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете яйцата, млякото и сметаната (в оригиналната рецепта се използва сметана за сгъстяване на сместа, но можете да я замените с по-малко количество мляко) и разбийте леко с вилица.
Разтопете маслото в тиган с незалепващо покритие и изсипете сместа. Пригответе яйцата на средна температура, като бъркате непрекъснато.
Малко преди да са напълно готови, изключете котлона и добавете сьомгата. Оставете до пълното приготвяне на яйцата.
Междувременно разрежете хлебчетата на половинки и ги запечете, най-добре в тостер. Когато са готови, подредете в чиния за сервиране и отгоре равномерно разпределете яйцата и сьомгата. Поръсете с черен пипер и сервирайте.
Можете да украсите със свежи подправки по избор – копър, магданоз и други.
Ако искате да превърнете тази рецепта в предястие, просто използвайте малки филийки, например от франзела, и повече от останалите продукти.