Автор
Woman.bg

Селфи-то на Обама, Камерън и Торнинг-Шмит взриви интернет

От погребението на Нелсън Мандела, предавано пряко по стотици телевизии в целия свят, гледано от милиони хора, остана само един анекдот, пише френският в. "Либерасион".

Анекдотът е за "Барак", "Дейвид" и "Хеле", които се забавляват с това да се снимат по време на церемонията като обикновени тийнейджъри.

"Селфи" (снимка, която си правиш сам) е понятието, обявено наскоро за дума на годината от Оксфордски речник на английския език, а сега добива още по-широка популярност, отбелязва вестникът.

"Селфи" от възпоменателната церемония за Мандела: ако президентът Обама го прави, не винете тийнейджърите", е днешното заглавие на британския в. "Телеграф". Изданието отбелязва, че Барак Обама и Дейвид Камерън принадлежат към новия биологичен вид "Фомо сапиенс". Фомо сапиенс не може да остави телефона, таблета или лаптопа си настрана, без значение колко неподходящ е случаят. Например да си проверяваш съобщенията или да си актуализираш Facebook статуса по време на погребение. Мисля, че това са моменти, когато фокусът трябва да бъде върху скъпия покойник, който е отишъл в страната, от която никой не се е върнал, пише Алисън Пиърсън в статия за "Телеграф".



Роберто Шмид, фотографът от Франс прес, който улови "селфи"-то на тримата политици, описва случката в блога на АФП, пише в."Либерасион", цитиран от БТА. "Когато направих тази снимка, церемонията бе започнала преди повече от два часа. На трибуната Барак Обама тъкмо бе нарекъл Мандела "великан на историята, който поведе една нация към справедливостта". И изведнъж идва тази дама (Хеле Торнинг-Шмит, премиер на Дания), изважда телефона си и започва да се снима с Камерън и президента на САЩ", пише френският фотограф.

Противно на голяма част от реакциите, които предизвика тази снимка, Роберто Шмид не намира нищо шокиращо в нея. "Около мен, на стадиона в Совето, южноафриканците танцуваха, пееха и се смееха в чест на починалия си лидер. Атмосферата беше празнична", споделя той.