Най-голямата активност на кърлежите продължава до средата на юли. Те се срещат по полските и планински цветя и треви.

Обикновено, току-що запил се в кожата, той е с малки размери от 3-4 мм, но след като е смукал кръв, размерите му се увеличават 2-3 пъти и тогава са видимо забележими.

Кърлежът може да остане на кожата няколко дни, докато се напие с кръв и сам се пусне. Именно тогава, докато е в контакт с кръвта на човек, може да предава болести, от които най-опасна е Лаймската болест.

В случай, че почувствате неразположение с висока температура и голямо зачервяване около мястото на ухапване след 1- 2 седмица, не пропускайте да уведомите лекуващия си лекар, че скоро сте били ухапани от кърлеж, съветва bTV.

Сами можем да свалим кърлеж от кожата с пинцета. Захващането на кърлежа с пинцетата става максимално близко до кожата. Тегли се бавно и внимателно.



Не се препоръчва мазане с олио или вазелин. Кожата, на мястото на ухапване от кърлежа, дезинфекцирайте със спирт или йодна тинктура. Изваденият кърлеж поставете в шишенце с капачка, за да го покажете при нужда на лекар.

Така специалистите ще могат при нужда да определят вида му и здравословните рискове за вас. Ако остане главичката на кърлежа под кожата, която се вижда като черна точица, потърсете хирург, съветват от dete.bg.

За да не попадне кърлеж върху кожата ви, по време на разходка в полето или в планината не тръгвайте с къси панталони и потници. Кърлежите с лекота се впиват в босите краката, по врата и подмишниците, когато сядате за пикник на тревата или почивате, зареяли поглед в небето, и подремвате на открито.

Именно тънките памучни ризки с дълъг ръкав и удобните панталони с дълги крачоли ще ви
предпазят от попадане на кърлеж върху тялото. Въпреки това, след разходката огледайте и изтупайте дрехите. По-светлите цветове са за предпочитане, защото върху тях по-лесно се забелязват кърлежите.

У дома старателно разрешете косите си. Ако с вас са били и домашните ви любимци, тях също прегледайте и вчешете козината им. Докато взимате душ след разходка сред природата, детайлно огледайте кожата си, да не би да има нещо смущаващо.