Дойде сезонът на тиквите и сега е моментът да припомним, че тя е едно от най- полезните творения на природата.

Комбинацията от фибри, минерали и витамини, които тиквата съдържа, е впечатляваща, твърди проф. Донка Байкова, пише в. 24 часа.

В нея има и целулоза, която е представител на неразтворимите фибри, и пектин, който е разтворим.

Целулозата понижава холестерола, включително лошия, редуцира триглицеридите. Пектинът пък контролира нивото на кръвната захар.

Честата консумация на тиква пази от стрес. Тя конкурира достойно картофите по съдържание на калий, който пък стимулира сърдечния мускул и има силно диуретично действие.

Тиквата е истински балсам и за стомашно-чревния тракт- действа като фина защита при възпаление на лигавицата. Предпазва от запек и така намалява риска от туморни образувания на червата.

Витамините В1, В2 и РР, на които тиквата също е богата, са мощни регулатори на всички обменни процеси в организма, укрепват и нервната система. Съдържа и витамин С, с което прекрасно компенсира липсата на слънчевните плодове и зеленцуци през есента и зимата.

Тиквата спокойно може да се използва за редукция на тегло. Въглехидратите в 100 г са едва 6-7%. Белтъците са 1%. Тя е подходяща както за един разтоварителен ден в седмицата, така и за по-амбициозна тридневна диета, след която обаче трябва да се направи плавно захранване.

Кулинарните варианти за приготвянето на тиквата са стотици- от нея може се направи и крем супа, и различни видове десерти.

Добре е да знаете, че печена тиква е по- полезна от варената, защото при варенето голяма част от полезните й съставки отиват във водата. По-добре е да я подсладите с мед, вместо със захар, тъй като медът е с близо 400 полезни вещества, сред които и някои антибиотици.

Много е важно тиквата да се съхранява правилно. Ако я държим в хладилник, трябва да е обелена, нарязана и завита във фолио.