Автор
Woman.bg

Шамарите не работят - водят до по-лошо поведение след време

Оказва се, че вместо да помагат, физическите наказания могат да направят децата по-недисциплинирани.

Най-често подрастващите се съобразяват с правилата в краткосрочен план, за да избегнат боя, но в дългосрочен план това не се оказва толкова полезно, защото те не разбират защо точно съществуват правилата, съобщава в. Telegraph.

Авторите на изследването, учени от американски и канадски университети, предупреждават, че шамарите могат да доведат до по-ниски нива на самоконтрол при децата и съответно - до по-лошо поведение след време.

За да установят това, учените наблюдавали общо 63 деца от две частни училища в Западна Африка, пише novini.bg. Малчуганите били на възраст между пет и шест години.

В едното от училищата било използвано телесно наказание, докато в другото били използвани други методи за наказание, като устни предупреждения.

Всички изследвани деца били от един и същи район и имали сходна семейна среда. Родителите им също използвали боя, когато направели беля, дори и ако в училище това да не било практика.

На младежите били възложени различни задачи с цел да бъдат тествани изпълнителните умения на децата. Резултатите показали, че по-големите деца, които избягвали телесното наказание, имали "значително по-високи резултати", отколкото тези, които понасяли шамари от по-възрастните.

Авторът на изследването, професор Виктория Толуър от Университета Макгил в Монреал, Канада, твърди, че биенето може да има дългосрочно вредно въздействие върху подрастващите и влияе най-вече върху способността им да се подчиняват на волята на възрастните. В резултат на това са възможни редица поведенчески проблеми.

А вие как възпитавате децата си? Споделете в коментарите.