Една прекрасна новина за любителите на шоколада. Учените намериха формулата за шоколад, от който не се напълнява.

Те успяха да намалят наполовина количеството на мазнини в шоколада, като какаовите и млечните мазнини замениха с плодови сокове. Изследванията все още продължават и единствената забележка за новия диетичен шоколад е, че има по-сладък вкус заради плодовете.

"Вярваме, че може да коригираме вкуса с вода и витамин С и се надяваме хранителната промишленост да се възползва от откритието ни и постигнатите резултати", казва ръководителят на екипа учени д-р Стивън Боп.

И като си говорим за диетичен шоколад нека ви споделим една лесна, сравнително бърза, полезна, засищаща и вкусна, много вкусна рецепта за домашен шоколад.

Такъв можете да намерите в био ресторантите и магазините, но ако се сдобиете с някои основни съставки, ще можете редовно да си приготвяте сами невероятния десерт. Пък защо не и да го гарнирате с различни плодове, годжи бери, ядки, натрошени бисквити...

Домашен шоколад с кокосово масло и лешници

По възможност накиснете ядките за една нощ предварително.

1 ч.л. какаово масло
2 с.л. кокосово масло
3-4 с.л. какао на прах
2 с.л. брашно от рожкови
щипка канела
50 гр белени лешници

Разтопете маслата на водна баня. Внимателно добавяйте какао и рожков. По желание добавете малко кафява нерафинирана захар. Накрая поръсете малко канела и добавете ядките.

Изсипете в съд по желание и оставете в хладилник за 2-3 часа да стегне.

Да ви е сладко!

(Рецептата е на прекрасната Диди Хърлечанова от Colour of Cinnamon)


Снимка: Диди Хърлечанова (Colour of Cinnamon)