Автор
Woman.bg

Шоколадът и червеното вино предпазват от диабет

Черният шоколад, червеното вино, чаят и горските плодове предпазват от диабет благодарение на съдържащите се в тях флаваноиди, съобщи в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Британски учени установиха, че високият прием на флаваноиди е свързан с по-ниска инсулинова резистентност и по добро регулиране на глюкозата в кръвта.

На флаваноиди са богати също ябълките, кромидът, броколито.

Тези биоактивни съединения намаляват възпалението, свързвано освен с диабета със затлъстяването, сърдечносъдовите заболявания и рака.

Четете още: Червеното вино подобрява зрението

Учените от Университета на Източна Англия и лондонския Кингс колидж са работили със здрави жени, които са попълвали анкетни карти. Те са анализирали техни кръвни проби за инсулинова резистентност, която е признак за диабет тип 2.

Други лекари обаче препоръчват хората да наблегнат на богатите на флаваноиди плодове и зеленчуци и да ограничат червеното вино и шоколада, защото при тях ползата за здравето отстъпва пред големия брой калории и съдържанието на алкохол.

Четете още: Меките бонбони са най-вредни за зъбите ни