Необходими продукти:
1 ч.ч. разтопено краве масло,
500 г брашно,
1 щипка сол,
1/2 ч.л. сода бикарбонат,
1 к.ч.трохи от сухар,
за плънката:
2 ч.ч. пюре от печена тиква,
30 г краве масло,
1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. захар,
1 к.ч. счукани орехи
Четете още: Зимна салата
Начин на приготвяне:
От брашното, разтопеното масло, содата, солта и хладка вода омесваме меко тесто, без много да го измесваме.
Оставяме тестото да престои 30 мин. Разтриваме опечената тиква на пюре и я запържваме в сгорещеното масло.
Прибавяме млякото и захарта и бъркаме на огъня, докато сместа се сгъсти.
След това изчакваме да изстине, прибавяме едро счуканите орехи и разбъркваме.
Разточваме от готовото тесто 2 кори. Застиламе с едната дъното на намаслена и поръсена със сухара тавичка. Отгоре разстиламе плънката на пласт дебел около 2 см.
Покриваме с втората кора. Надупчваме щрудела на 2-3 места с вилица и печем в силна фрна. Изчакваме готовият щрудел да изстине и обилно поръсваме с пудра захар.
снимка: Станислава Димитрова