Има достатъчно причини, поради които Лувъра и Айфеловата кула са най-посещаваните музей и монумент в света.

Ако екскурзията в Париж е малко по-дълга можете да посетите и някои по-малко известни забележителности.

Днес ще ви разкажем за няколко скрити бижута на романтичния Париж!

Le Trianon

На булевард Rochechouart се крие една доста любипитна забележителност. Trianon Theatre е построен в непосредствена близост до Монмартр и е преживял доста промени след като отваря врати като концертна зала през 1894 година.



Сградата била частично унищожена от пожар, но е реконструирана от Joseph Cassien-Bernard през 1902 година в стил Ар Нуво.

През 30-те години на XIX век в нея се помещава кино салон с 1000 места. Le Trianon “умира“ през 1992, само за да се прероди няколко години по-късно отново като концертна зала.

Maison Européenne de la Photographie (MEP)

Познато сред парижани като „La Mèpe”, това е много обичано (но все още малко познато) място, на което се правят фотографски изложби.

La Mèpe отваря врати през 1998 година, но историята му е доста по-дълга. Сградата, в която се помещава е била хотел през 1706 год.

В MEP можете да видите както архивни фотографии, така и модерни изложби, проследяващи световната фотография назад до 1950 година. От Koudelka до Sieff и от Cartier-Bresson до Salgado, тук има по нещо за всеки любител на фотографията! Организират се и обиколки, както и лекции за онези, които искат да научат нещо повече.

Hôtel de Ville de Paris

Не много от посетителите на френската столица знаят, че в кметството се организират безплатни изложби. Заобиколете внушителната сграда от XIX век и на гърба й ще намерите парижани, които чакат кротко на опашка, за да се насладят на най-новата изложба. Основната (но не и единствена) тематика на тези мероприятия е самата столица.

Le Lucernaire

Със своите три театъра ( Théâtre Noir, Théâtre Rouge и Paradis), три киноекрана, книжарница, зала за изложби, бар и ресторант Le Lucernaire е едно забележително средище на културата в Париж. Тук се организират четения, лекции и зает график от матинета и соарета. Le Lucernaire е създаден през 1968 година, замислен като културен кръстопът между авангардното и класиката. Намира се в сградата на бивша фабрика, на своя собствена павирана уличка.

Le 104

Това е най-новото културно средище на Париж (отваря врати през 2008 год.). Le 104 се финансира от общината и представлява огромно пространство с големи и малки зали, стъклени къщи, изби, конюшни и галерии, където 200 местни творци и публиката се срещат.

Новият директор Jose Manuel отива още по-далеч и днес в съботните сутрини тук ще откриете фермерски пазар! Le 104 ще ви предложи много изложби, прожекции, уроци по танци, концерти и разнообразни уъркшопове.

Médiathèque Marguerite Duras

Тази „медиатека“ е създадена по идея на архитект Roland Castro и е най-голямата в Париж. Намира се между църквата St.Germain-de-Charonne (XV век) и лъскавия (но достъпен) хотел-ресторант „Mama shelter”.

Médiathèque Marguerite Duras предлага около 350 удобни кресла на своите посетители. В нея ще откриете изданията на почти цялата френска преса и селекция от избрани световни публикации. Също така, тук се съхранява и огромна колекция от книги, компактдискове и DVD-та. В сградата има и малък киносалон, който често предлага безплатни прожекции.

La Cinémathèque

В годините след 1955, френската Cinémathèque е „отгледала“ поколения от световни режисьори и любители на киното, които са посещавали и живели в Париж. Наскоро тя е преместена в нови си дом от Palais de Chaillot в бившия American Centre, като продължава да предлага някои от най-добрите програми в света. Тук има екран, посветен на историята на киното и друг, който отдава дължимото на ретроспекциите.

С четири екрана, две съвременни изложби, архиви, библиотека и ресторант (le 51), кинотеката определено ще ви зарадва ако сте любител на седмото изкуство. Тук редовно се организират и майсторски класове с едни от най-добрите режисьори в света.