Символът на абсолютната женственост - обувките с висок ток, е измислен от мъжете.

Според някои източници първи използвали подобни приспособления конниците от Изтока.

Конкретните исторически сведения за тяхната употреба идва от XVI век-по точно 1533г. когато Катерина де Медичи е запечатана от придворните художници с подобни обувки на сватбата на Орлеанския дук.

Естествено аксесоарът веднага се превръща в хит. Но не само висшата класа е преживяла своя „любовна история“ с високите токчета.

През XVI век италианските проститутки също добавяли височина.

През XVII и XVIII век, не само жените, но и мъжете били подвластни на модата на високите обувки. 10-сантиметровите токчета били задължителни за крал Луи XIV. Изящните му обувки, изработвани от Никола Лестаж, са били определяни на времето като "чудо".



Минава се време и високите обувки се завръщат в мъжката мода през 70-те години на миналия, когато популярни стават платформите с огромни широки токове.

Този стил беше обезсмъртен от героя на Джон Траволта, Тони Манеро, в "Треска в събота вечер". Но истинският почитател на високите токове и до днес е Принс.

Днес все повече мъже превземат най-важния аксесоар от дамския антураж – високите токове.

За ужас на традиционалистите, мъжете с по-особен усет към модата и със склонност към ексцентричност, превръщат този толкова характерен за жените аксесоар в свое "оръжие".

Те комбинират токчета със сравнително консервативни панталони и ризи. Мнозина правят обувките си по поръчка, но вече много дизайнери се насочват към тази свободна ниша.

Обувки с високи токчета за мъже правят все повече известни дизайнерски къщи.

„Когато за първи път продадох обувки с токчета на мъж, шефът ми помисли, че съм луда. Това беше първата колекция на Rick Owens, в която имаше и високи модели за мъже (с номера от 43 до 45) и от тях продадохме 23 чифта още през първата седмица.

Мъжете искаха да изглеждат по-високи”, казва пред Style.com консултант от известен бутик в Лос Анджелис.