Продукти
2 с.л. масло за намазване на формата
1 праскови компот
40 гр. захар за карамела
4 яйца
40 гр. захар за тестото
1 бакпулвер
1 пак. ванилия
1 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне
Включваме фурната на 200 градуса да се загрее предварително.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване (докато си увеличат обема два пъти).
Прибавяме ванилията. Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към яйцата, като разбиваме непрекъснато. На дъното на 28 см. кръгла тортена форма изсипваме 40 гр. захар + 1 с.л. вода и карамелизираме.
Оставаме да се охлади и намазваме обилно дъното и стените на формата с масло.
Много добре отцедените праскови от компота, нареждаме с изпъкналата част надолу, на дъното на формата. Отгоре изсипваме тестото.
Печем при 200 градуса, около 30 минути. След това обръщаме сладкиша върху чиния за сервиране и сиропираме докато е горещ със сока от компота.
Оставяме да изстине и сервираме с топка ванилов сладолед или малко разбита сметана.
Източник: kulinaria.bg