Продукти

2 с.л. масло за намазване на формата
1 праскови компот
40 гр. захар за карамела
4 яйца
40 гр. захар за тестото
1 бакпулвер
1 пак. ванилия
1 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне

Включваме фурната на 200 градуса да се загрее предварително.

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване (докато си увеличат обема два пъти).

Прибавяме ванилията. Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към яйцата, като разбиваме непрекъснато. На дъното на 28 см. кръгла тортена форма изсипваме 40 гр. захар + 1 с.л. вода и карамелизираме.

Оставаме да се охлади и намазваме обилно дъното и стените на формата с масло.

Много добре отцедените праскови от компота, нареждаме с изпъкналата част надолу, на дъното на формата. Отгоре изсипваме тестото.

Печем при 200 градуса, около 30 минути. След това обръщаме сладкиша върху чиния за сервиране и сиропираме докато е горещ със сока от компота.

Оставяме да изстине и сервираме с топка ванилов сладолед или малко разбита сметана.

Източник: kulinaria.bg