Звучи повече като някаква измислица от кухнята на вманиачена диетоложка, но всъщност е една от най-разпространените рецепти за сладкиши.
Без съмнение е много здравословна, очевидно елементарна, при липсата на онази процедура с брашното и яйцата и т.н., и изключително вкусна.
Хайде, взимайте един 100%-тов пълнозърнест хляб и се пригответе за правене на сладкиш.
Необходими продукти:
4 яйца
прясно мляко
50 гр. стафиди, които предварително сте накиснали в малко ром или коняк
700 гр. ябълки
50 гр. меко масло
около 150 гр. захар, мед или друг вид подсладител, според вкуса ви
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
2 с.л. галета
За шоколадовата заливка:
50 гр. какао
100 мл. прясно мляко
1 с.л. масло
2 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Хляба нарежете на филии и залейте с горещото мляко. Когато поизстине го пасирайте.
Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят в хлебната смес.
Сложете вътре и канелата, стафидите, заедно с алкохола, бакпулвера и обелените ябълки, нарязани на малки кубчета. Накрая прибавете разбитите белтъци.
Сладкишът се пече във форма , намазана с масло и поръсена с галетата и малко канела на 180°С за около 1 час.
Продуктите за заливката смесете в малък тиган и загрейте, докато се получи гладък сос. Залейте сладкиша с горещия сос.