Следобедната дрямка е много препоръчителна, както за децата, така и за възрастните, защото помага да изкараме енергично останалата част от деня, да възстановим силите си и да не сме раздразнителни и уморени в края на деня.

Ако не успявате да накарате детето си да спи следобед, осигурете добре планиран режим и е много възможно детето да приеме спането следобед като нещо естествено и част от ежедневието му.

На около три години детето е като хала и не се спира за секунда. Иска да експериментира и да види всичко. За да може да задоволи цялото си любопитство, детето има нужда от много енергия, която получава чрез правилното и здравословно хранене и адекватна почивка. Оттук идва и важността на следобедния сън.

За съжаление след 3-4-годишна възраст тази следобедна дрямка много често се пропуска от детето – в детската градина често се разсейва и не може да спи, вече е по-голямо и събота и неделя ходи с мама и татко по разни места и т.н. Това обаче не е много добре, защото много изследвания доказват, че имаме нужда от почивка между 13 и 16 часа. Всеки родител е наясно, че когато детето не си е отпочинало достатъчно или не е спало в детската градина, е много раздразнително и изтощено.

Не се притеснявайте, докато детето спи достатъчно и добре през нощта и през деня е активно, жизнено и весело, няма проблем да не спи следобеда, ако организмът му не го изисква.



Какво да правим, ако не иска да спи, а виждаме, че има нужда?


Много често за родителите се оказва много трудна задача да накарат детето да спи следобед, особено пък ако има по-големи братя и сестри, които вече не спят.

Най-важното нещо, което трябва да свършите е да успеете да установите следобедната дрямка като част от ежедневието, децата не обичат нововъведения, а добре установен режим, който да се повтаря всеки ден.

- Внимавайте със следобедния сън – важно е той да не е в много късен час, за да не наруши нощния сън. Най-подходящото време е малко след като детето се нахрани, тоест около 14 часа.

- Организирайте дейностите за следобедната част от деня, така че те да не пречат на следобедната дрямка.

- Измислете нещо, което всеки ден да напомня на детето, че следва следобеден сън и то да бъде такова, че и да му помага да заспива по-лесно. Можете например да му четете приказка, да му предложите любима плюшена играчка, която да гушка и т.н.

- Няма нужда да карате детето да си облича пижамата и да затъмнявате стаята или пък да му нареждате „хайде отивай веднага да спиш”. Идеята е детето след храненето плавно да премине към съня, то все пак не е робот.

- Ако детето не успява да заспи, оставете го да си почива в креватчето с интересна книжка или играчка. Това е един момент на почивка, който не трябва да се пропуска всеки ден, независимо дали детето всеки път ще успява да заспи или просто ще си почива не е най-важното.

- Не започвайте да се карате на детето, ако не иска да спи – словесните борби с него няма да го накарат да спи, а ще го разсеят още повече и ще го накарат да намрази тези моменти от деня.