Автор
Woman.bg

Смучене на пръстчето - как да откажем детето от този навик?

Смученето е рефлекс при бебетата, който гарантира храненето им. Процесът на смучене на пръстчетата може да започне още вътреутробно.

Това се наблюдава след петнайстата седмица на вътреутробното развитие. След раждането на детето смученето на пръстите започва обикновено след първия месец, пише dete.bg.

Около 15% от бебетата смучат палеца или други пръсти на ръката си. Този акт има няколко цели: дава сигурност на кърмачето, успокоява го, прави го щастливо, приспива го, служи за опознаване на околния свят.

След четвъртия месец детето открива собствените си пръсти, започва да ги опознава и намира вкуса им за чудесен. Този навик може да се задържи дълго време – до 1 -2-годишна възраст, а понякога и до 5 - 6-годишна възраст. Има редки случаи, когато навикът за смучене на пръста се запазва и при възрастните.

Резултатът от продължителното смучене на пръсти е деформация на челюстите и зъбите, която изисква продължително ортодонтско лечение.

За да се избегнат неприятните усложнения, хубаво е да се вземат мерки още докато детето е в кърмаческа възраст. При забелязване на този навик още около първия месец след раждането, рефлекторният акт за смучене е по-правилно да се замести с биберон залъгалка. Макар че и към него се получава пристрастяване и навик, който трудно се отстранява, все пак с порастването на детето биберонът може да се изхвърли, докато пръстите на собствената ръка остават.

Навикът за използване на биберон залъгалка трябва да се регулира и контролира и постепенно да се откаже. Периодът към пети – шести месец е подходящо време за отказване от този вреден навик, тъй като по това време в живота на детето навлизат нови предмети, усещания и забавления. Започва удоволствието от музиката, от шарените играчки и залъгалки, децата се заиграват с много и различни вещи. Това трябва да се използва и във всеки момент, когато навикът се проявява, да се предлага играчка или друго забавление, изместващо детското съзнание от навика на смучене.

Когато биберонът залъгалка се дава на детето, за да заспи, добре е да се предложи заместител - някоя любима играчка, която да го успокоява. Не трябва да се забравя, че този навик е продиктуван от желание за сигурност, ето защо подобряването на комфорта на детето може да помогне за забравянето му.

По-старите школи препоръчваха да се изработят приспособления при заспиване, които представляват ръкавици без пръсти за ръчичките или цели ризки, на които ръкавите са зашити. Това е принудителна мярка, която родителите трудно издържат и от която често се отказват. Ето защо е по-подходящо моделирането на средата на бебето и отклоняване на вниманието му.

Когато детето е запазило навика да си смучи пръстите след едногодишна възраст, трябва да се действа чрез стимулация на осъзнаването. Между една и двегодишна възраст този процес е много труден, но тогава трябва да се стимулират заниманията с две ръце във всеки момент, когато навикът се прояви.

След двегодишна възраст трябва да му се обяснява внимателно колко лош е този навик и да се използва награда и поощрение при всеки случай, когато детето не смучи пръстчето си. Преди обаче да се скарате на детето, предложете му награда.

Към края на втората година и след това много добре действа похватът да предложите на детето само да измисли как да се откаже. След тази възраст внимателните разяснения на последствията са много важни.

Използвайте авторитета на лекаря по дентална медицина. Разкажете на детето, че с порастването му то постепенно отказва бебешките си навици, като памперсите, шишето с биберон и други. Става голямо и вече е време да се откаже и от този бебешки навик.

Много подходящо е за по-големите деца да преспят с други деца на тази възраст, които ще видят навика му и ще коригират поведението му.