От момента, в който разберете, че очаквате бебе, се появява и най-важното ви задължение в живота досега – да се погрижите детето ви да се развива във възможно най-добри условия.
Вашето е тяло ще е негов храм в продължение на 9 месеца и само вие можете да му осигурите спокойствие и здраве, докато дойде мигът да се появи сред всички нас.
За да запазите тялото си в перфектна форма по време на бременността, е добре от рано да сте наясно с това какви навици ще трябва да си изградите. Здравословните хранителни, физически и психически навици ще ви държат далеч от наднорменото тегло и депресията.
Още преди да сме споменали и думичка за храната, която е добре да избирате за себе си и бебето, ви съветваме да се ориентирате към някакъв вид лек спорт.
Доказано е, че бъдещи майки, които остават активни по време на бременност качват с по 3-4 килограма по-малко от останалите майки. Освен това поддържат тялото, най-вече сърцето, и духа във възможно най-добра форма.
Ходенето пеш прави сърцето и белите дробове силни, подобрява кръвообращението. Докато ходите, тялото произвежда повече хормон релаксин.
Плуването осигурява устойчивост, грижи се за сърцето, белите дробове и мускулите и не крие рискове от травми и наранявания. Това ви позволява да тренирате без организмът ви да прегрява.
Йога подобрява баланса, което се отразява добре върху промяната на теглото през бременността, намалява стреса (посредством техниките за дишане и медитация), облекчава болките и усложненията през бременността и спомага за разтварянето на тазобедрените стави, което ще ви е от полза при раждането.
Нека сега поговорим и за ХРАНИТЕЛНИТЕ НАВИЦИ по време на бременността.
Има една неприятна зависимост между килограмите, които качвате по време на бременност и склонността ви към наднормено тегло в последствие.
Ако искате да поддържате здравословно тегло по време и след бременността просто проявете воля и спазвайте някои основни правила на хранете.
Никога, никога не пропускайте закуската! Където и да се намирате, колкото и да закъснявате, колкото и да не ви се яде си наложете, че трябва да хапнете, ако не друго, то поне пресен плод.
Сутрешното неразположение често пъти се влошава, когато стомахът е празен. През бременността нивата на кръвната захар могат бързо да паднат, заради повишаването на хормоните в плацентата.
Перфектната закуска е богата на протеини, въглехидрати и бедна на мазнини. Имате на разположение много и вкусни варианти за закуска и два от тях са овесени ядки с малко мляко и пресни плодове или сварено яйце, краставица, препечена филийка и купичка кисело мляко.
Внимавайте с рибата, защото е всеизвестен фактът, че много морски храни са богати на живак, който може да премине през плацентата и да навреди на бебето.
Но лишаването от риба може да ви лиши и от висококачествени протеини като омега-3 мастни киселини. Те повишат умствената дейност на бебето и предотвратят появата на следродилна депресия.
Със сигурност избягвайте консумирането на акула, риба тон или консервирана риба.
Хапвайте веднъж, максимум два пъти седмично сьомга, тилапия, скумрия, пъстърва
През третия триместър количеството кръв в организма почти се удвоява. За да спомогнете образуването й, се нуждаеш от допълнително количество вода.
Дехидратацията може да доведе до припадъци и до по-сериозни последици като понижено количество околоплодни води и преждевременно раждане. Освен това, ако не приемате достатъчно вода няма да се радвате на красива и блестяща кожа по време на 9-те месеца.
Пийте най-малко по два литра вода дневно!
Избягвайте меки и плесенясали сирена като Бри и Камамбер, както и синьо сирене.
Бактерии, като листерия, могат да се притаят в кората на сиренето и да заразят самото него дори, след като кората се обели.
Листериоза (заразяването с листерия) може да доведе до мъртво раждане, аборт или тежки заболявания при новородените, въпреки че за щастие това е изключително рядко.
Официалното становище по въпроса гласи, че можете от време на време да ядете храни, съдържащи меки или сини сирена, ако ястията са били правилно приготвени и са врели през цялото време. Листерията може да се открие при меко непастьоризирано козе и овче сирене.