Автор
Woman.bg

Стволовите клетки - какво трябва да знаете за тях?

Освен че става все по-„модерна”, практиката да се съхраняват стволови клетки от новороденото е и особено полезна и важна - неслучайно е наричана „застраховка живот” за детето, пише dete.bg. Ето какво трябва да знаете за тях:

Какво представляват?
Това са клетките „първоизточници” или градивните елементи от всички останали видове клетки в организма. Те имат свойството да се делят многократно, създавайки нови и нови стволови клетки, които могат да се развият във всеки от всичките 300 вида клетки в човешкия организъм. Стволовите клетки са праклетки, от които по-нататък в процеса на диференциацията се оформят органите. Стволови клетки има в кръвта от пъпната връв, плацентата, периферната кръв и костния мозък.

За какво се използват?
Основният принцип е, че стволовите клетки може да бъдат използвани за заменяне (трансплантиране) на болни клетки, тъй като от тях израстват здрави клетки от нужния вид. При определени условия стволовите клетки може да бъдат „накарани” да се превърнат в клетки със специални функции (такива, от които организмът се нуждае в конкретния случай).

Каква е процедурата по извличане?
Отнема точно 30 секунди, но поради непредвидимия характер на всяко раждане и риска от увреждане на стволовите клетки извличането им се прави от специалист с достатъчно опит в областта. Манипулацията се извършва непосредствено след раждането, след отрязването на пъпната връв и преди отделянето на плацентата. Видът на раждането няма отношение към процедурата.

Защо да съхраните стволови клетки от новороденото си бебе?
Със сигурност ще ви е от полза, ако в семейството ви има генетични предпоставки за риск от наследствено заболяване или има болен, чийто проблем е възможно да бъде наследен. Може да решите и да подсигурите бъдещето на детето си, като го „застраховате” от евентуална болест, която може да се развие и без генетични предпоставки.