За да се чувствате добре през зимата, трябва да отделяте по-голямо внимание върху съня си, като преди всичко трябва да увеличите продължителността му.

През зимата за възстановяването на силите са необходими не по-малко от 8-9 часа пълноценен сън, което означава, че трябва да се опитате да си лягате по-рано.

Хората, които живеят в големите градове, рядко се придържат към това правило, но именно техният живот, изпълнен с по-голям стрес, се нуждае от повече сън.

Ето няколко елементарни мерки, които ще направят съня ви по-приятен и ефективен:

- Вашият организъм се нуждае от голямо количество кислород. Проветрете спалнята преди лягане. В противен случай недостигът на кислород ще се отрази отрицателно на нервната система.

- Ако помещението, в което спите, се затопля с парно, поставете върху радиатора влажна хавлия или съд с вода. По този начин ще се предпазите от сухия въздух, който спомага за появата на редица проблеми, свързани с дихателните пътища.

- Височината на възглавницата не трябва да превишава 6-8 сантиметра - високата възглавница пречи на кръвообръщението.

- Пригответе се предварително към прехода към зимното часово време: всеки човек си има биологичен часовник, а преместването на стрелките нарушава вътрешния ритъм на тялото.