Ние вярваме, че БИО изборът е по-добрият избор за нас, за нашите деца и за нашата планета, затова ви представяме нова поредица на издателство Колхида - "Био кухня". В нея ще ви разкажем защо е важно и как да избирате органични, био и еко продукти. Как да ги приготвяте, за да се насладите на вкуса им и как да извлечете максимално полезните им вещества.

Тънка талия и блестяща коса - двата ключови момента за перфектна визия. Просото е този малък детайл в диетата ви, който може да ви осигури също идеална кожа и здрави нокти. То ще ви помогне, ако страдате от анемия, ако сте пили антибиотици или имате хрема. Просото ни пази от камъни в бъбреците, диабет, рак... освен това ни осигурява добро настроение! В него няма глутен, което го прави идеална храна за хора, страдащи от глутенова алергия. Но просото не е само това.

То е изключително вкусно и освен здраве ще донесе много вкус и цвят на трапезата ви. Комбинирайте го смело с домати и босилек за солен вариант или с кокосово масло и мед за сладък.

Изпечете вкусен домашен хляб или направете любимите на цялото семейство палачинки. Вариантите са безброй, а добрата новина е, че просото се комбинира успешно с любимите продукти на всяка домакиня.


В Индия, елдата, я наричат "черен ориз", другаде е известна като "черна пшеница", а в Русия - "матушка". У нас е позната и като "гречка". Както и да я наричаме, елдата си е спечелила названието на пръв помощник в борбата срещу стреса, наднорменото тегло, анемията, за регулиране на нивата на холестерола, дори при кръвоизливи. И това не е всичко - тя е изключително богата на флавоноиди, които забавят процесите на стареене. Не е за пренебрегване и съдържанието в нея на витамини и минерали, които доказано подхранват косата, кожата и ноктите. Как да я приготвите? Вариантите са много.

Тя може да присъства на трапезата и за закуска, и за обяд, и за вечеря. Може да бъде супа, основно ястие, или десерт, може да е солено или сладко блюдо: С брашното от елда можете да си направите палачинки или да го смесите с други типове брашно в любими солени печива: Не пропускайте шанса да научите всичко за нея от тази книга.


Киноата с основание наричана суперхрана на бъдещето, е позната още и като "златото на инките". През последните години малките зрънца киноа станаха един от големите символите на здравословното хранене. Тя е изключително богата на белтъчини, въглехидрати и минерали, което провокира специалистите без преувеличение да твърдят, че "на едно стъбло растат заедно яйца, мляко, картофи и хляб".
Листата на това едногодишно растение също намират приложение в кухнята. Те са и лечебни - прилагат се за облекчаване на болка и за по-бързо зарастване на рани.


Приготвянето на киноа е изключително лесно, а вкусът и е невероятен както в сладък така и в солен вариант. Киноа можете да поднесете на закуска, в салата, в основно ястие и в десерт, можете да направите дори мляко от киноа.

Нахутът, наричан още леблебия, се завръща в менюто на българина. Причината е че в неговите бобчета се крият невероятни богатства от белтъчини, фибри, витамините А, С, Е, К, фолиева киселина калций, желязо, фосфор, лецитин (вълшебното вещество, което спира стареенето и бори атеросклерозата) магнезий, цинк, селен...

Разнообразието на гозбите с нахут е невероятно. Можете да приготвяте супи, ястия, пастети, салати, пици, фокачи, бонбони, дребни сладки... Можете да го киснете в захарен сироп или да го използвате за пуканки. Да си направите кълнове, кафе и дори алкохолна напитка. Слагайте го често на домашната трапеза. Той влияе благотворно на либидото, стомаха и стомашно-чревния тракт, не съдържа глутен, препоръчва се при балансираното хранене, има нисък гликемичен индекс, гликемичен товар и ниско съдържание на наситени мазнини, идеална храна е за вегетарианци и вегани.

Тези книги са подходящи за любителите на здравословното хранене, както и за хора със забързано ежедневие, които не искат да прекарват дълго време в кухнята, но и не желаят да правят компромиси с вкуса на ястията.


Струва си да опитате!


Книга: "Просо", "Нахут", "Елда" Киноа"
Автор: Борислава Илиева
Издателство: Колхида