За ползата от плодовете за здравето ни е изписано толкова много. А думата "супер" напоследък става все по-често употребявана и се добавя пред какво ли не – например супер-храни.

В търсене на нетрадиционни досега подходи за повече здраве, напоследък започна да се оформя и още една класация – на екзотични, непознати за мнозина, но изключително богати на полезни за здравето вещества плодове, пише zdrave.bg. И какво по-логично от това медиите да им прикачат веднага името супер-плодове.

Както и може да се очаква тези плодове съдържат на първо място изключително голямо количество антиоксиданти.

Логично е да срещнем и различни пресилени твърдения за ползите за здравето от такива плодове. От една страна - всички плодове са полезни! Както няма магическо лекарство, така няма и магически плод.

Хубавата страна на модерната тенденция да се прикача название (като суперплод) е, че имаме възможност да опознаем и нови, нетипични за нашата географска зона храни, които може и да не са магически, но са наистина полезни и могат да разнообразят допълнително диетата ни. А в крайна сметка: златното правило, че за да сме здрави имаме нужда от балансирано хранене и... три до пет порции (независимо какви) плодове на ден.

И все пак кои са най-модерните напоследък „супер-плодове”:

Нар



Този го знам, може би ще кажат много от вас. Но пък колко пъти, и изобщо, опитвали ли сте го!? И какво знаете за него?

Нарът е бил добре познат още в древността. Тогава хората са го ползвали като лек срещу различни заболявания.

Данните от редица изследвания днес сочат, че сокът от нар например може да забави растежа на рака на простатата, както и да намали риска от появата му.

Друго изследване, чиито резултати са публикувани през 2007 г. в списание Carcinogenesis, е установило, че екстрактът от нар възпрепятства растежа на ракови клетки в белите дробове.

Нарът също така може да ни помогне да намалим и зъбната плака - според бразилско изследване, публикувано през 2006 г. в Journal of Herbal Pharmacotherapy.

Всеки нар, който изяждаме, е пълен със същите полезни за здравето антиоксиданти - полифеноли, които се съдържат и в зеления чай. Освен това обаче в него се съдържа още други видове антиоксиданти - изофлавони, които обикновено се срещат в соята, и елагична киселина. Тя е типична за ядките и плодовете от семейството на малините. Според изследванията и елагичната киселина и изофлавоните имат силно противодействие на развитието на раковите клетки.

Комбинацията между толкова различни видове антиоксиданти, при това в значително количество, са извоювали на нара името супер-плод.

Асай бери



Подобно на нара, асай бери (или както погрешно е по-познат у нас, акай бери) е пълен с антиоксиданти. Но освен тях този дребен плод, наподобяващ на вид едра тъмна боровинка и произхождащ от Амазония, съдържа и други полезни съставки като диетични фибри, витамини, минерали, сложни въглехидрати, аминокиселини и есенциални мазнини.

Според изследване, публикувано през 2008 г. в Journal of Agricultural and Food Chemistry този суперплод помага на тялото да се пребори с ефектите на стареенето по-успешно от останалите плодове – благодарение на изключително високия си индекс (ORAC) за съдържание на антиоксиданти.

И все пак, при всички изследвания, проведени относно ползите от този суперплод, диетолозите предупреждават, че можем да се възползваме от ползите за здравето на асай/акай бери само ако и този плод е част от добре балансирана диета. Затова, макар и да е възможно да ни даде известно предимство в борбата със стареенето и наднорменото тегло, нека не се залъгваме и да го наричане „вълшебния плод”.

Годжи бери



Този екзотичен плод, чиято родина са субтропичните райони на Китай, както и Монголия, Хималаите и Тибет е богат на бетакаротин и зеаксантин - още два силни антиоксиданта. Зеаксантинът е много популярен като съставка на хранителните добавки, насочени към подобряване на зрението.

Смята се, че този негов ефект се дължи основно на способността му да абсорбира синята светлина, с което предпазва ретината на окото. Затова и новите изследвания сочат зеаксантина, разбира се и храните като годжи бери, в които се съдържа в големи количества, като добро алтернативно средство, понижаващо риска от свързаната с напредването на възрастта макулна дегенерация. Именно това състояние е основна причина за частичната или пълна загуба на зрение при хората над 65 години.