Автор
Woman.bg

Със 7 грама шоколад на ден се абонираме за младостта

Вече е научно доказано, че, ако човек хапва само по 6-7 грама шоколад всеки ден, не само че ще е в добро настроение, но и ще забави идването на старостта.

Тези обнадеждаващи заключения са дело на група американски учени от Центъра по здравеопазване и хранене „Хърши“, които в продължение на години са наблюдавали ефектите, които шоколадът оказва върху различните органи и системи в човешкото тяло.

Основният извод, до който са достигнали, гласи, че какаовите зърна по уникален начин забавят процеса на стареене на клетките, а оттам гарантират бодрост и жизненост за по-дълго време, пишат от zdrave.bg

В процеса на изследване и обобщение съдържащите се в какаото/шоколада флавоноиди и антиоксиданти са сравнявани с такива, които са добивани от други хранителни продукти и най-вече от плодове.

По своята същност тези вещества – антиоксидантите и флавоноидите – играят важна роля за предпазването на организма, тъй като се образуват в растението като резултат от опита му да се противопостави на вредното въздействие на факторите на околната среда. По същия начин те предпазват и човешкото тяло, защитавайки го от свободните радикали и отрицателните ефекти в резултат на съприкосновението с околната среда.

Единственият начин човешкото тяло да си набави необходимите дози от тези вещества е чрез храната, поради което подборът на подходящи продукти, каквото е и какаото/шоколадът, е от съществено значение.

За любителите на белия шоколад идва неприятното заключение, че той не съдържа полезните елементи, с които натуралният зарежда човешкото тяло. Затова, ако искаме да сме млади и жизнени по-дълго време, трябва да заложим на натуралния шоколад или шоко напитка.