Бременната жена трябва всякога да се занимава с нещо, защото, като остане свободна, у нея възниква склонност към печални мисли, често я обзема страх от раждането. Тя става капризна и раздразнителна. Бои се да не умре при раждането или да не роди ненормално същество.

Други жени, специално тези, които ще раждат за пръв път, се плашат от нетърпими болки и страдания при раждането. При такива жени се изисква деликатно и снизходително отношение към техните постъпки (капризи), стига те да не вредят на здравето им. Изобщо трябва да се положат всички усилия бременната жена да запази весело и приятно настроение, което много улеснява нормалното понасяне на бременността и раждането.

Четете още: Защо не бива да се ражда след 45-годишна възраст?

През време на бременността бъдещата майка трябва да избягва съприкосновението с болни от заразни болести, особено в последните месеци. По този начин тя ще предпази себе си от родилна треска, както и детето, което е в утробата й.

При бременната жена по възможност трябва да се отбягва лечение със силнодействащи лекарства и инжекции. Тя не бива да се подлага на рентгенови прегледи и нагревки, защото се излага на опасността да пометне плода, и то с лоши последствия за нея. Рентгенови прегледи в първите 3–4 месеца на бременността се допускат само при жизнена опасност за бременната.

Ако на бременната се налага лечение с калций, да го взема само до 3-ия месец на бременността си, за да избегне опасността от затвърдяване черепа на детето. Самият калций е добре да приема вътрешно във вид на прах от яйчени черупки.

През време на бременността жената трябва да бъде спокойна, да не се вълнува прекомерно и да не се страхува от раждането.



Петър Дънов