Първите две части на материала можете да прочетете тук и тук.

Днес продължаваме с третата последна, в която ще получите безценни съвети относно сватбата си:

Съвет номер СЕДЕМ:

Любимата ми част! Сватбените покани и декорацията.

След като вече сме избрали датата, мястото, кумовете, имаме сценарий, време е да разпратим сватбените покани. Тук е моментът да спомена как трябва да подчиним всичко на един стил и цветова гама. И отново на помощ идваме ние...

За да изберем поканите, първо ни е нужно да знаем точно каква ще е идеята за декорацията. За целта ще трябва да разгледате няколко сватби, да решите кои цветове бихте искали да използвате, като разбира се, се съобразите и с мястото, на което ще се проведе сватбата.

Трябва да изберете също калъфки за столовете, покривки, аранжировки от естествени или изкуствени цветя, вази, осветление, арка или шатра за ритуала и много други детайли. Всичко това ще ни помогне при избора на вашите сватбени покани.

Мога да ви дам и конкретни примери, за да ви стане по-ясно точно какво имам предвид.

Ако декора ви е подчинен на по-романтична тематика, присъстват по-нежните цветове, като розово, екрю, лилаво, задължително е и поканите да са в тази гама. Когато създаваме дизайн за покани, винаги питаме клиентите освен за цветовете, и за цветята, които са си избрали, дали стила им е по-семпъл или пък не, дали искат да добавим панделки или пък брошки към поканите, дали държат на ръчно направените артикули, или на по стандартните неща и т.н. Всички тези детайли ни помагат да направим нещо уникално, което да задоволи изцяло вкуса на клиентите ни.

Напоследък голям хит са поканите тип "handmade" ( б.р. ръчно изработени) затова и ние си позволяваме да предлагаме различни такива. Другото, което е тенденция особено за пролетно-летния сезон е дантелата. Тя е страхотен детайл във всяка една покана. Придава много нежност и създава чувство за романтика.

И все пак, най-хубавата покана е уникалната. Тази, която е направена специално за вас. Подчинена на вашия вкус, дизайн, а след това и на декора на самата сватба...

Доста младоженци ме питат кога е подходящо да се раздават поканите. Колко време преди самата сватба? Въпреки лошия навик на българина, да раздава поканите един месец преди сватбата, аз бих отговорила: "Колкото е възможно по-рано!". Защо ли? Защото, гостите трябва да получат поканите, да преценят дали ще могат да присъстват (за което се изисква някакво време), да ви потвърдят присъствието си, и след това вие ще можете да си правите реална сметка колко точно куверта трябва да предплатите в ресторанта, колко маси ще имате и колко декорация за тях ще е нужна. Определено не искате една седмица преди сватбата да се занимавате с това, нали?

Да си поговорим малко за декора... На първо място трябва да се съобразим с мястото, на което ще се проведе събитието. Ако сте избрали някое по-невзрачно ресторантче, не бива да се притеснявате. Вижда ви се много тъмно и захлупено, и тясно, и не можете да подчините декора на любимите ви цветове и нюанси? И за това не бива да се тревожите... Тук идваме на помощ ние с предложение да облечем цялата зала в бяло. Може би сте виждали в някои стари ресторанти стените, облечени в бели завеси. Ако не сте, може да погледнете снимките. Така вие ще имате възможността да подчините декора в лилавата, розовата, синята, зелената или която и да е цветова гама. Не е нужно дори да се спирате само на един цвят. Може да съчетаем два или три такива, или да прелеем няколко тоналности.

Следва да помислим за обличането на столовете и масите... Повечето хора си мислят, че съществуват само бели калъфи и различни обикновени панделки и край- това е. Ами не, да ви успокоя- не е точно така. Има повече разнообразие на пазара, стига само да го потърсите. Ние например, доста често, дори и изработваме по запитване на клиентите най-различни калъфки за столове, както и покривки.

Естествено, тук е важен и бюджета, понеже всеки един уникат си има своята цена. Но в крайна сметка, и ние и колегите се съветваме първо с клиента за това какво е готов да похарчи, и следователно му предлагаме варианти, които да съответстват на неговите стойности. Като говорим за калъфки, в момента тенденциите диктуват те да са с вид на рокличка, с много набори, или да са от скъпа френска дантела с много нежна панделка. А има и варианти калъфите да са прозрачни с множество спираловидни висулки. Разбира се, когато избираме прозрачните калъфки, столовете трябва да са от най-красивите. На нашия пазар вече се предлагат такива под наем, разбира се. Ние също решихме да инвестираме в скъпи столчета, понеже те придават класа на всяко едно събитие, било то сватба, коктейл, рожден ден, годишнина. Да разгледаме случая с масите. Те трябва да са облечени в същите или поне много подобни материи на калъфките. Имаме и случай, когато покривките са изцяло от плътна материя тип дамаска, а столовете са облечени в прозрачен шифон. Да, и това е възможно, но при условие, че използваме само висококачествени материи. Тенденциите при покривките са освен плътната покривка отдолу, върху нея да бъде поставена още една, която да прозира. Така ефекта от двете е страхотен. В този случай може да си позволим да поиграем и с цветовете, и с материите... За целта може да погледнете примерите в снимките.

Забелязвам, че все по-често хората се вглеждат в тези малки на пръв поглед детайли и това много ме радва. Доста от бъдещите булки споделят с мен притеснения от сорта на "Моля те, само да не е от онзи лъскав сатен!". Супер! Бих ви похвалила. Да, за съжаление повечето колеги в бранша залагат на евтините лъскави материи. Но като се замислим, нямам как- такова е било търсенето през годините. Сега нещата се видоизменят, понеже предлагането стана по-голямо, конкуренцията също, а и хората се наситиха на обикновеното и натруфеното...

Следва частта с естествените цветя. Тук мога много да говоря, но ще се опитам да не ви затормозявам с детайли, които могат да ви отегчат. Разбира се, всяка една булка си има любими сортове цветя. Някои харесват гипсофил, други божури, трети хортензии, рози и т.н. Най-важното нещо при избора на цветята е сезона. За да са свежи и на добра цена, е неизбежно да се съобразим с това, а именно да изберем цветя, които растат в България по това време на годината. В противен случай, ще трябва да ви ги поръчваме от чужбина, и ще трябва да поемем риска, че ще разберем точната цена непосредствено няколко дни преди сватбата и в крайна сметка, ще купим цветя, които не сме видяли на живо. Но това не бива да ви притеснява, когато работите със сватбена агенция, понеже в повечето случаи този момент е отработен и няма място за издънки.

Има още доста детайли по декора, но за да не ви отегча сега, ще ги оставя за някои от следващите статии в рубриката.

Съвет номер ОСЕМ:

След като вече сме избрали някои елементи от декора, следва да се уверим, че именно избраното е това, което наистина искаме, и което ще подхожда на мястото, на което ще се проведе и сватбата... За целта, ние задължително предлагаме визуализация. Това в нашия случай е 3D проект, който изготвяме на клиентите, съобразено с техните виждания и желания. Можем да изготвим проект само на една маса, както и на цялата зала или церемония, или пък коктейла. Ние предлагаме тази услуга напълно безплатно на нашите клиенти, тогава, когато ние организираме цялостно вашата сватба от най-малкия детайл до най-големия. Другия вариант е презентация. Презентацията на вашия декор се състои в това да организираме подредбата и украсата на поне една маса с всичко, което ще има на нея: покривки, столове с калъфки, чинии, чаши, прибори, вази, свещници, свещи, цветя и т.н. Това се прави с цел вашето и нашето спокойствие. Едно е да го гледате на снимка, друго е да го видите на живо, нали? За това е толкова важно за нас, да ви подготвим визуализация. Така младоженците се чувстват спокойни и уверени, и не се налага да се чудят дали да добавят нещо, или да премахнат. Защото това може да се прецени на място, тогава, когато реално виждате какво ще представлява вашата декорация...

Никога не подценявайте тази точка в подготовката на вашата сватба. Не искате да останете разочаровани в големия ден, нали?

Съвет номер ДЕВЕТ:

Време е да поговорим за малките детайли и аксесоари. А това са: подаръците за гостите, кошничките за шаферките, булчинския букет, бутониерите, шаферските букетчета, тортата, възглавничката за пръстените, книгата за пожелания, воала, халките, булчинските ръкавици ( ако искате да има такива), тиарата, ръкавелите за младоженника, обувките- за вас и за младоженец, булчинската чантичка, бижутата и т.н...

Много бъдещи и настоящи младоженци остават всичките тези детайли за накрая, буквално една седмица преди сватбата. Голяма грешка!!!

Знаете ли колко много време се изиска, за да изберете всеки един детайл, така че наистина да ви харесва и да ви е по мярка?

Да започнем с подаръците за гостите. Това е традиция, която се спазва от стотици години. Смятало се е, че това е знак за висок социален статус. А и подаръците ще доставят не само радост, но и изключително приятен спомен за вашата сватба.

Почти всичките ми клиенти ме питат какво се подарява по принцип? Но понеже, ние не обичаме да се побираме в общоприетите принципи и рамки, отговора ни винаги е: "Нещо различно, и уникално, което е желателно да влезе в употреба". Никой не иска да си пълни секцията с разни порцеланови дранкулки, нали? За това, най-добре обсъдете идеята с вашия сватбен агент. Той ще ви предложи най-различни варианти, които бихте могли да реализирате заедно. Ние, например, имаме ателие, в което ръчно изработваме най-различни подаръци за гостите. Забелязвам, че това все повече се цени от хората, и все повече се търси, което изключително много ме радва.

Да преминем към бутониерите. Последен хит в тенденциите са "handmade" ( б.р. ръчно изработени) бутиноерите с цветя, направени от плат и брошки. Обожаваме тази идея. Този вид е вечен на практика. Може да се предава на практика на поколения напред...

Същото важи и за букетите за шаферките и булчинския букет. В снимките, които сме ви прикачили, нагледно може да видите точно какво имаме в предвид. Не мислите ли, че е страхотно да подарите вашия булчински букет на вашата дъщеря, а тя да го подари на вашата внучка и така по веригата, уникатът да се запази с векове наред? Тук е мястото да споменем, че това не е никак евтино, но пък в крайна сметка, се прави един път... а и е един от най-важните аксесоари. Разбира се, винаги сме се стремели да предлагаме на булките нещо, което ще се отговаря на техния бюджет.

По същия начин важността на всеки един друг детайл, не е никак за подценяване. Но именно за тях ще говорим в следващите статии в рубриката... Така, ако я следите, ще имате възможност да научите за употребата и целта на всеки сватбен аксесоар...

Съвет номер ДЕСЕТ:

Така... Погрижили сме се почти за всичко. А и не забравяйте, че ако си наемете сватбена агенция, няма да ви се налага много да се занимавате с детайлите, а само ще одобрявате или отхвърляте детайли и идеи...

Сега идва ред на моминското и ергенското парти. Тук моят съвет е, да заминете на почивка с приятели/приятелки, където ще можете да се отпуснете, да си починете, да си поприказвате по мъжки/женски и да се насладите изцяло на последното ви празнуване като неомъжени... Отивайки на почивка, та дори и за един-два дни, вие ще отпуснете нервната си система, за да е напълно готова за голямата галимация по време на сватбения ден...

И най-важното преди сватбата е, не изпадайте в истерия! Бъдете спокойни и уравновесени! Не съсипвайте най-романтичния си ден...

Често булките ги обзема параноя, че всичко ще се съсипе по време на сватбения ден, времето ще е лошо, храната няма да е топла, цветята ще са овехтели, гостите няма да са по местата си и т.н.... Момичета, не се паникьосвайте точно преди сватбата.

Тук няма място за притеснения, защото именно за това сте си наели сватбена агенция. За да се грижи за всяка една малка подробност по график, а вие да се насладите на най-незабравимия ден в живота ви!...

Това бяха кратките ни насоки относно организацията на едно изключително сериозно и важно събитие, каквото безспорно е сватбата. В следващите издания на рубриката ще имаме възможността да ви представим конкретни предложения и интересни детайли нужни за осъществяването на мечтаната сватба.

За още интересни идеи и съвети посетете сайта на Сватбена агенция Royal Style Weddings