Днес много двойки плануват церемонията по сключване на брак да е навън сред природата. Особено, когато сезонът и климатичните условия го позволяват.

Няма как да не се съгласим колко красива е природата по това време на годината, и каква романтична обстановка се създава на церемониите...

От друга страна, не се налага да затормозявате гостите си да се разкарват и до ритуалната зала, което за повечето хора е голямо удобство...

В днешната статия ще ви запознаем в детайли с декора около самата церемония...

Важно е да се знае, на първо място, какво трябва да присъства на масата. Освен книгата, на която се подписват младоженците и кумовете, трябва да има ритуални чаши и бутилка шампанско ( по възможност декорирани), възглавничката за пръстени, както и самите халки. В зависимост от различните региони в България и различните обичаи, се слага и традиционната за повода пита със здравец.

Тенденциите при церемониите са да се декорира масата с най- различни драперии, красиви покривки, да присъства аранжировка с живи цветя, свещници и т.н.

Какво трябва да има в декора на тази част от сватбата? Някои младоженци предпочитат арка, а други шатра. Разликата между тях е, че арката е по-традиционна и не толкова предразполагаща към декорация, докато шатрата се приема за по- стилно и модерно решение. Арката може да бъде овална или квадратна форма, докато когато избирате шатрата, възможностите за под наем са квадратни. Ако държите на романтичната обстановка и естествените материали, може дори да наемете арка от естествени цветя в саксии. В зависимост от избраната визия, за украсата им могат да се използват кристали, перли, воали, дантели в различни цветове и материи. На пазара вече се предлагат под наем различни видове шатри и арки, така че не е необходимо да купувате такава. Потърсете услугите на някоя сватбена агенция. Някои от колегите дори предлагат пакетни цени, заедно с украсата.

Много красота и класа придава също и кристален или старинен полилей, с който може да декорирате шатрата. Не е необходимо да свети, а просто да бъде част от декора. Поставя се по средата, така че да се вижда и от четирите страни. За целта обаче, трябва да избирате шатра, която да има носеща греда по средата, за да сте сигурни, че е закрепен на правилно място и ще стои стабилно.

Друга тенденция при арките/ шатрите е да се поставят върху малък подиум , висок около 50 см, за да имат гостите по- голяма видимост към случващото се при подписването. Възможно е този подиум да бъде облечен в различни цветове мокет. Това придава една наистина различна визия на церемонията...

В зависимост от това дали искате декорацията да е стандартна, или държите тя да бъде уникална, се появява и разликата в цената...

Друг елемент, присъстващ около церемонията са стойки с цветя. Те се слагат от двете страни на самата пътека, където младоженците минават, за да стигнат до арката.

Тук отново има изобилие от варианти. Ако бюджета ви е ограничен, може да използвате обикновени стойки с изкуствени цветя, които отново се предлагат под наем. Ако държите на нещо по-оригинално, на пазара има римски колони, стъклени цилиндри, прозрачни стойки, високи свещници, колони облечени в плат и дантела. Опциите са много, но все пак всичко зависи от вашия вкус, стила на сватбата и не на последно място от самата обстановка.

Следва подредбата на самите гости... В повечето случаи младоженците предпочитат да има столове, които да са наредени от двете страни на пътеката. Много често обаче, клиентите задават въпроса: " А как ще ни виждат хората тогава?". Тук ще си позволя да споделя един съвет, на база личния ми опит. В зависимост от това дали мястото го позволява, пробвайте да наредите столовете в кръг или полукръг около шатрата/ арката. Така със сигурност роднините и приятелите ви ще имат по-добра видимост към вас.

Говорейки за столове, напоследък все повече клиенти имат желанието, те да бъдат облечени, дори когато става въпрос за церемонии на открито. Елегантните калъфи винаги придават тежест на обстановката. В зависимост от това какъв вид или цвят си изберете, те ще подчертаят стила на сватбата.

Много модерен и красив елемент от декора, може да бъде и пътека, на която са напечатани инициалите или имената на младоженците. Тя може да е с различни старинни детайли или рамки, цветове, или с дизайн, създаден специално за вас. Тук отново бих вметнала личен съвет.

За да сте спокойни, че всичко ще е по мярка, измерете точното разстояние, което ще извървите, за да бъде пътеката по мярка. Това наистина е дребен детайл, но всъщност прави голямо впечатление.

Когато ритуала по подписването се състои на някоя красива зелена поляна, много добре стои да сложите и страничната декорация. Може да разпръснете фенери, декоративни кафези, свещници, ратанови топки или сърца. Разбира се те трябва да бъдат в стил, подхождащ също и на цялата сватбата. Може да украсите дърветата със сатенени панделки, да ги декорирате с цветя или сладникави стихчета, да сложите старинно колело от ковано желязо и т.н... Или пък просто да направите един кът с възглавнички. Всички тези детайли допринасят за приказна обстановка на церемониите на открито.

В крайна сметка не забравяйте, че за декора винаги има кой да се погрижи. Той е само тази част от сватбата, която ви напомня за красотата на любовта и ви пренася във вълшебна обстановка. Важен е повода, заради който сте се събрали, романтиката, която ви е подтикнала да си кажете заветното "Да" и това, че всички любими хора са дошли да споделят с вас този така прекрасен ден...

За още интересни идеи и съвети посетете сайта на Сватбена агенция Royal Style Weddings