Автор
Woman.bg

Тайните на куркумата (+ рецепта за Пиле "Тикка Масала")

Куркумата се добива от корена на растението куркума, който е с груба кафява кора и наситено оранжева вътрешност.

Тази билка е с много интересен вкус и аромат. Нейният вкус е пикантен, топъл и горчив, докато ароматът й е лек и напомня на портокал и джинджифил. Тя се използва като подправка, лековита билка и текстилна боя.

Куркумата произхожда от Индонезия и южната част на Индия, където се произвежда в продължение на повече от 5000 години. Арабските търговци я внасят в Европа през 13-ти век, но през последните години става популярна в западните култури. Голяма част от тази популярност се дължи на последните научни изследвания, които доказват нейните терапевтични свойства. Водещите търговски производители на куркума са Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Тайван, Хаити и Ямайка, пише dete.bg.

Цветът на куркумата варира според различните сортове, но не е критерий за качеството й. Куркумата на прах е необходимо да се съхранява в плътно затворен съд на хладно, тъмно и сухо място. Свежите корени куркума трябва да се съхраняват в хладилник. Куркумата е отличен източник на желязо и манган. Тя също е добър източник на витамин В6, диетични фибри и калий.

Предишни изследвания безспорно показаха ефективността на куркумата, която е съставка на популярното къри, в терапията на сърдечносъдови и дори при онкологични проблеми. Ново изследване обаче показа, че освен лечебният ефект, екзотичната подправка запазва структурата на кожата, подобрява еластичността й и предпазва от признаци на стареене, като появата на пигментни петна, бръчки и неравности.

Авторите на изследването провели лабораторни проучвания, при които овлажняващ крем с екстракт от куркума бил тестван на две групи от доброволци - едната от азиатска, а другата от бяла популация. Данните от експерименталното изследване показват, че кремът с екстракт от куркума бил 15% по-добър от контролен продукт за намаляването бръчките. При други 15% от доброволците се наблюдавало трайно намаляване на хиперпигментацията и намален риск от повторно появяване на тъмни петна.

Като причина за ограничената употреба на куркумата в козметичните и разкрасителни продукти изследователите посочват недостатъчно изучените й свойства, силния жълт цвят и неприятната миризма.

Могат да се направят следните обобщения за ползите на куркумата за здравето:

- Летливите масла, съдържащи се в куркумата, са със значителна антивъзпалителна активност. Още по-мощно противовъзпалително средство е жълто-оранжевият пигмент на куркумата, наричен куркумин. Куркуминът се счита за основен фармакологичен агент в куркумата.
- Куркумата осигурява ефективно лечение при възпалително заболяване на червата.
- Помага срещу ревматоиден артрит.
- Помага срещу кистична фиброза.
- Води до намаляване риска от ракови заболявания.
- Куркуминът и неговите антиоксидантни действия дават възможност да се защитят клетките от действието на свободни радикали.
- Куркума и лук в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво.
- Куркума и карфиол в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на простатата.
- Намалява риска от детска левкемия.
- Подобрява чернодробната функция.
- Осигурява сърдечносъдова защита.
- Води до намаляване нивата на холестерол.
- Осигурява защита срещу болест на Алцхаймер.

В допълнение ви предлагаме едно традиционно индийско ястие с много подправки:

Пиле "Тикка Масала"

Необходими продукти:

300 гр пилешко филе
5-6 с. л. кисело мляко
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
джинджифил
червен пипер
кардамом
канела
кимион
кориандър
куркума
гарам масала
кайенски пипер (лют червен)
магданоз
сол
олио

Начин на приготвяне:

Загрейте мазнина в дълбок тиган и запържете за кратко канелата и кардамома, колкото да я овкусят. Махнете ги от тигана и добавете накълцания лук. Изчакайте да се задуши и прибавете чесъна и джинджифила.

Нарежете пилешкото на парчета и го сипете в тигана. Разбъркайте и щом се запържи, сипете всички останали подправки (по около чаена лъжичка от всяка), предварително смесени в купичка.

Разбъркайте и долейте 150 мл гореща вода. Похлупете тигана и оставете да се задушава, докато се получи гъст сос.

Накрая сипете киселото мляко, объркайте и оставете да се довари още 5-10 минути. Пилешко "Тикка Масала" се поднася върху канапе от сварен ориз и поръсено с накълцан магданоз или кориандър.